Statele Unite au introdus, vineri, sanctiuni impotriva a sapte lideri si a unui grup petrolier din Crimeea, suspectati ca ar ameninta "pacea si stabilitatea Ucrainei", a anuntat Departamentul Trezoreriei americane intr-un comunicat, relateaza Mediafax.

"Crimeea este un teritoriu ocupat. Vom continua sa impunem sanctiuni celor care continua sa ameninte integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei", a declarat subsecretarul Trezoreriei SUA insarcinat cu lupta impotriva terorismului si cu informatiile economice, David Cohen.

Potrivit site-ului Trezoreriei, printre oficialii vizati de aceste sanctiuni se numara Rustam Temirgaliev, vicepremierul care a facilitat organizarea referendumului in Crimeea, fostul vicepresedinte al Parlamentului ucrainean Serghei Tekov, precum si primarul Sevastopolului, Aleksei Cialii.

Totodata, Trezoreria mentioneaza ca grupul de petrol si gaze Cernomorneftegaz a fost sanctionat pentru "deturnarea activelor de stat ale Ucrainei".

Sanctiunile adoptate vineri se refera la inghetarea activelor celor sapte "lideri separatisti" si a companiei Cernomorneftegaz. De asemenea, companiilor americane le-a fost interzisa orice operatiune financiara care implica aceste persoane.