Serghei Nepobedimy, creatorul legendar a numeroase sisteme de rachete sovietice si un personaj foarte secret al URSS, a decedat vineri, la varsta de 92 de ani, scrie presa rusa, preluata de AFP.

Nepobedimy a fost principaul creator al rachetelor Maliutka (anti-tanc), Igla (sol-aer antiaerian), Tocika (tactica) sau Oka (nucleara tactica).

Nascut in septembrie 1921 la Riazan, la sud de Moscova, Nepobedimy - nume a carui traducere semnifica "invincibil" - s-a remarcat prin talentul la matematica inca de mic si a cerut sa plece pe front la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar autoritatile ruse au refuzat, pentru a pastra elita intelectuala a tarii si cei mai buni elevi ai sai.

Nepobedimy se afla atunci pe bancile prestigioasei scoli de ingineri Baumann, care a fost evacuata la Ijevsk (1.100 km est de Moscova), oras emblematic al industriei militare, unde sunt amplasate si uzinele kalasnikov.

Dupa ce a vazut tancurile si avioanele de razboi in actiune, Nepobedimy a decis sa se lanseze in conceptia de rachete. Acesta considera racheta nucleara cu raza scurta de actiune Oka drept principala sa inventie.

Lui Nepobedimy i-a fost interzis sa paraseasca URSS si nicio poza de-a sa nu a fost publicata, iar prezenta sa a fost chiar scoasa dintr-o serie de fotografii de grup, scrie presa rusa.

Dupa negocierile dintre URSS si Statele Unite privind armele strategice, SALT I (1972) si SALT II (1979), toate sistemele de rachete Oka concepute de Nepobedimy au fost distruse.

Acestea au fost inlocuite cu rachete Iskander, pe care Rusia a amenintat in repetate randuri ca le amplaseaza in Kaliningrad, enclava rusa la portile Uniunii Europene, pentru a raspunde "amenintarilor" reprezentate, potrivit Moscovei, de catre proiectul scutului antiracheta al NATO din Europa.