11 orase cucerite de Frontul National in Franta, peste 20% din voturi pentru Jobbik in Ungaria, partide pe primele trei locuri in Austria, Olanda si Finlanda: extrema dreapta are vantul in pupa si ar urma sa intre in forta in viitorul Parlament European, scrie AFP.

In Franta, partidul lui Marine Le Pen este cotat de sondaje, cu 50 de zile inaintea alegerilor, pe locul doi, dupa UMP (dreapta) si inaintea Partidului Socialist aflat la putere. FN ar putea obtine circa 20 de alesi.

In Austria, majoritatea sondajelor coteaza FPO cu cel putin 20%.

Ca si FN, FPO vegheaza la responsabilitatea sa, care ii permite sa fie tratat drept un partid clasic in Austria. Astfel, s-a debarasat in aceasta saptamana cu primul om de pe lista, dupa ce acesta a comparat Uniunea Europeana cu al III-a Reich.

Partidul Libertatii (PVV) se afla pe primul loc in Olanda, cu circa 17% din intentiile de vot, inainte de declaratiile incendiare ale liderului sau Geert Wilders, care a afirmat ca doreste "mai putini marocani" in aceasta tara. Declaratia a provocat un val de demisii, inclusiv cea a liderului grupului din Parlamentul European. Dar partidul a revenit pe crestere si se afla acum pe locul doi intr-un recent sondaj.

Valul anti-european este puternic. Partidul Finlandezilor este cotat cu aproape 18% din intentiile de vot, pe locul trei. La ultimele legislative din Ungaria, partidul anti-romi si antisemit Jobbik a castigat aproape 21% din sufragii. Extrema dreapta ar urma sa prinda locuri in Parlamentul European si in Bulgaria si Suedia, cu circa 5% din voturi.

Nefrecventabili

In Parlamentul actual, extrema dreapta nu are decat o mana de deputati, printre care trei francezi ai Frontului National, Le Pen tatal si fiul, si Bruno Gollnisch.

De mai multe luni, FN si PVV incearca sa ralieze alte formatiuni populiste pentru a constitui un grup in urmatorul Parlament European. Pentru aceasta, este nevoie de 25 de alesi din cel putin sapte tari. Pragul de 25 de deputati va fi depasit cu usurinta, dar reunirea formatiunilor din sapte tari este mai dificila. FPO, Vlaams Belang din Belgia si Liga Nordului din Italia sunt pregatite.

Dar liderul Partidului Finlandezilor, Timo Soini, care s-a distantat de elementele cele mai xenofobe sau rasiste din partidul sau, nu doreste sa intre in aceasta aventura.

Anumite formatiuni sunt nefrecventabile, dupa cum a spus chiar Marine Le Pen, precum ultrasii Jobbik sau neo-nazistii de la Zorii Aurii din Grecia.

Cu exceptia Frantei, avansul extremei drepte nu afecteaza marile tari ale UE, care trimit cei mai multi deputati in Parlamentul European. Extrema dreapta este slaba in Italia si cvasi-inexistenta in Spania si Polonia, la fel ca si in Marea Britanie sau Germania.

In ultimele doua tari, miscarea anti-europeana este incarnata de eurofobii de la Ukip si miscarea anti-euro a AfD. Liderul Ukip, Nigel Farage, a iesit intarit in aceasta saptamana dintr-o dezbatere cu vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg. Cu peste 6% din voturi, AfD ar putea trimite sase deputati la Strasbourg.

In Italia, populismul se exprima prin intermediul miscarii anti-partide "Cinci stele" condusa de Beppe Grillo.

In seara de 25 mai, anti-europenii de dreapta ar putea obtine peste 120 de fotolii, respectiv 15% din cei 751 de deputati.

Si stanga va castiga puncte. Socialistii moderat, dar destul pentru a concura cu conservatorii, in jurul a 210 fotolii, potrivit ultimelor sondaje. Stanga radicala mai puternic, cu un castig de circa 20 de deputati.

In paralel, conservatorii, la putere in majoritatea tarilor din UE, ar urma sa piarda circa 60. Verzii, in dificultate in Franta si Germania, si-ar putea vedea reduse efectivele cu circa 20 de deputati fiecare.