NATO apara acuratetea imaginilor din satelit publicate joi in care apar fortele armate ruse masate la granita cu Ucraina. Dupa ce mai multi oficiali rusi au atacat veridicitatea informatiilor, sustinand ca fotografiile au fost realizate in august 2013 in timpul unui alt exercitiu militar, Alianta a publicat imagini aditionale, unele datand din 2013, altele de la inceputul lui 2014, din care reiese ca in aceasta regiune nu s-a inregistrat nicio activitate militara inainte de martie 2014.

Foto:

Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) precizeaza ca imaginile au fost realizate de satelitul "Constellation" al DigitalGlobe intre sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie 2014. Fotografiile sunt publice si disponibile in arhiva publica a Digital Globe.

Precizarile NATO vin dupa ce mai multi oficiali rusi au atacat veridicitatea informatiilor, sustinand ca fotografiile au fost realizate in august 2013 si ca descriu un exercitiu militar desfasurat la acea vreme.

SHAPE a publicat imagini aditionale, prin care vrea sa arate ca afirmatiile facute de partea rusa sunt false. Acestea arata aceleasi zone de granita vizibile in imaginile publicate joi, insa inainte ca Rusia sa maseze trupe.

Din fotografiile nou prezentate, unele datand din 2013, altele de la inceputul lui 2014, reiese ca aceasta regiune a fost neocupata inainte de martie 2014. NATO sustine ca nu exista dovezi de activitate militara in 2013 sau la inceputul lui 2014 in aceste zone de la granita cu Ucraina.

Vazute impreuna cu imaginile prezentate joi, fotografiile vor sa clarifice faptul ca masarea trupelor a inceput in prima parte a lunii martie 2014, arata Alianta.

"SHAPE sustine cu fermitate evaluarea sa care arata ca fortele ruse din imediata apropiere a frontierei cu Ucraina se ridica la circa 35.000 - 40.000 de trupe si ca sunt echipate cu infanterie de lupta, tancuri, avioane de lupta, logistica si artilerie. Aceste forte sunt destabilizatoare pentru regiune, acesta fiind motivul pentru care Consiliul Atlanticului de Nord a solicitat in mod repetat Rusiei sa detensioneze situatia retragand trupele de la granita cu Ucraina", arata NATO.

Amintim ca NATO a publicat joi fotografii facute din satelit care demonstreaza, sustine Alianta, ca Rusia a masat forte "importante si pregatite sa actioneze de-a lungul frontierei cu Ucraina", scrie AFP.

Alianta estimeaza "intre 35.000 si 40.000" numarul soldatilor rusi aflati in dispozitiv, "in peste o suta de baze", majoritatea temporare, la estul Ucrainei.

"Este o forta foarte competenta care este pregatita sa intre rapid in miscare", a rezumat generalul de brigada Gary Deakin, directorul Centrul de gestionare a crizei (CCOMC) de a cartierul general al NATO din Mons (Belgia). "Este preocupant deoarece reprezinta o amenintare pentru Ucraina", chiar daca "nu cunoastem intentiile Rusiei", a adaugat acesta.

Pentru a sustine aceste afirmatii, NATO a prezentat o serie de fotografii facute la finele lui martie si la inceputul lui aprilie in mai multe locatii unde sunt amplasate forte rusesti de la inceputul lunii martie.