ONU a anuntat joi ca cererile palestinienilor de aderare la 13 tratate sau conventii internationale, al caror depozitar este, sunt in conformitate cu procedurile internationale, citeaza Mediafax.

Aceste cereri au fost transmise Secretariatului General al ONU la 2 aprilie de catre reprezentantul palestinian la ONU Riyad Mansour. Serviciile juridice ale ONU "au stabilit ca instrumentele (de aderare) primite sunt redactate conform legilor si reglementarilor in vigoare, inainte de a le accepta depunerea", a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric.

Responsabilitatea Secretariatului General al ONU in aceasta materie este "de natura administrativa", a subliniat Dujarric. "Este datoria fiecarui stat membru sa se pronunte individual cu privire la problemele juridice" pe care le-ar putea ridica aceste aderari.

In principiu, cererile de aderare intra in vigoare dupa 30 de zile de la depunere. Documentele publicate pe site-ul Sectiei pentru tratate mentioneaza in cazul celor mai multe dintre ele ca tratatul sau conventia "va intra in vigoare pentru statul Palestina la 2 mai 2014". Altele se refera la date ulterioare, in mai sau iulie, conform unor proceduri diferite pentru fiecare tratat sau protocol.

Printre aceste tratate internationale, la care autoritatile palestiniene au cerut sa adere, figureaza Conventiile de la Viena privind relatiile diplomatice si consulare, Conventia asupra drepturilor copilului, Conventia impotriva torturii sau cea impotriva coruptiei.

De asemenea, Autoritatea Palestiniana (AP) a cerut Elvetiei sa poata adera la a 4-a Conventie de la Geneva, din august 1949, asupra protectiei civililor in teritorii ocupate si la primul ei Protocol aditional, iar Olandei sa poata adera la Conventia de la Haga, din octombrie 1907, asupra legilor si cutumelor razboiului terestru.

Statutul de stat observator, obtinut in noiembrie 2012, la ONU, ofera Palestinei acces la diverse conventii si organizatii internationale.

Una dintre principalele posibilitati deschise ar fi sa adere la Statutul de la Roma, care a creat Curtea Penala Internationala (CPI) si care ar permite Palestinei sa depuna plangeri impotriva Israelului, dar conducerea palestiniana nu a depus inca vreo cerere in acest sens.