Candidatii celor doua mari familii politice ale Uniunii Europene pentru presedintia Comisiei Europene, socialistul Martin Schulz si conservatorul Jean-Claude Juncker, au afisat miercuri o mare convergenta a ideilor si actiunilor ce trebuie promovate la nivel european, in cadrul primei dezbateri televizate, scrie AFP.

Confruntarea, organizata de televiziunea franceza France 24 si postul de radio RFI, s-a dovedit mai degraba consensuala.

Cei doi politicieni au recunoscut ca actuala criza nu s-a terminat, ca disciplina bugetara este necesara, ca una dintre prioritati trebuie sa fie locurile de munca pentru tineri, ca este necesara facilitarea accesului la credinte pentru intreprinderile mici si mijlocii si ca Europa trebuie sa lupte impotriva imigratiei ilegale.

"Constat ca dl. Juncker imi da dreptate si ca este foarte aproape de programul meu", a ironizat Schulz. "Accept faptul ca dl. Schulz adera la opiniile mele", i-a replicat Juncker.

Fostul premier al Luxemburgului, 59 de ani, si presedintele in exercitiu al Parlamentului European, 58 de ani, se cunosc de ani de zile si au optat in replicile lor pentru un ton civilizat si masurat.

Intrebat despre cererea guvernului francez de revizuire a ritmului de reducere a deficitului sau, Juncker a reamintit ca Parisul "a avut doua perioade de ajustare prelungite. La prima vedere, nu este evident ca ar trebui sa beneficieze de o a treia prelugire".

Propunerea este radical diferita de cea facuta sambata la Berlin, in prezenta cancelarului german Angela Merkel. Atunci, luxemburghezul il acuzase pe Martin Schulz ca ar comite "o grava eroare politica dorind sa autorizeze pentru a treia oara depasirea limitei de deficit de 3% in cazul Frantei".

Martin Schulz s-a multumit sa repete ca, "daca Franta are nevoie de sustinere, aceasta trebuie acordata", subliniind ca premierul "Manuel Valls a anuntat un program de reforme curajoase si ambitioase".

Dezbaterea s-a incheiat pe tema rolului presedintelui Comisiei Europene.

"(comisia) nu trebuie sa se amestece in viata oamenilor, ea trebuie sa se ocupe de marile dosare, de mizele importante", a apreciat Jean-Claude Juncker.

"Cetatenii trebuie integrati in procesul de decizie, care trebuie facut vizibil, sa permita sa se stie cine ce face", a afirmat si Martin Schulz.

Succesorul lui Jose Manuel Barroso in fruntea Comisiei Europene va fi desemnat in iulie de Parlamentul ales in 25 mai.

Un acord a fost incheiat intre principalele trei grupuri, PPE, PSE si liberalii, care stipuleaza ca "partidul care termina in frunte va incerca sa formeze o majoritate in Parlament".

Cele mai recente sondaje facute la inceputul lui aprilie arata ca socialistii si conservatorii se afla umar la umar in preferintele alegatorilor.