NATO a "dezmintit total" miercuri afirmatiile ministrului adjunct al Apararii de la Moscova potrivit carora Alianta atlantica urmeaza sa amplaseze importante forte militare in apropierea granitei cu Rusia, scrie AFP.

"Dezmint total afirmatiile ministrului adjunct al Apararii Antonov potrivit carora NATO prevede amplasarea de importanta forte militare in apropiere de frontiera cu Rusia", a declarat secretarul adjunct al Aliantei, Alexandr Vershbow, intr-un mesaj postat pe contul lui de Twitter.

Acesta a reactionat la afirmatii facute miercuri de Anatoli Antonov in cadrul unei conferinte sustinute la Moscova si citate de presa rusa.

"Rusia a luat nota de planurile anumitor membri ai Aliantei de amplasare a unor importante contingente pe teritoriul lor, in proximitatea frontierelor noastre", a spus Antonov, potrivit agentiei Interfax.

Vershbow a precizat ca "responsabilitatea centrala a NATO este apararea colectiva. Luam decizii legitime pentru a face fata instabilitatii create de actele ilegale ale Rusiei".

Pentru a asigura tarile din Europa de Est membre ale Aliantei, in special statele baltice, Polonia si Romania, NATO a decis sa trimita in acest spatiu avioane radar Awacs.

Statele Unite au trimis deja sase avioane-bombardier F-15 in tarile baltice, 12 F-16 si trei avioane de transport in Polonia. Un distrugator lansator de rachete, USS Donald-Cook, urmeaza sa ajunga in Marea Neagra.

Alte tari europene, printre care Franta si Marea Britanie, au declarat ca sunt pregatite sa trimita avioane in aceste tari daca NATO va cere acest lucru in saptamanile urmatoare.

"Daca Rusia intervine si mai mult in Ucraina, ar fi o eroare istorica", avertizase marti secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.