Comisia Europeana va crea un "Grup de sprijin" pentru Ucraina, cu scopul de a coordona eforturile financiare ale statelor membre, donatorilor externi si FMI, au anuntat surse europene, citate de AFP.

"Grupul de sprijin", a carui infiintare urmeaza sa fie anuntata oficial miercuri, ar urma sa fie coordonat de catre comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule.

El trebuie "sa identifice si sa coordoneze impreuna cu autoritatile ucrainene ajutorul de care acestea au nevoie pentru a stabiliza economia si situatia politica, precum si pentru reforme", au precizat sursele citate.

Comisia Europeana a prezentat in luna martie un plan de ajutor masiv pentru Ucraina, in valoare de cel putin 11 miliarde de euro, sub forma de imprumuturi, donatii si avantaje comerciale.

CE a oferit de asemenea Kievului reduceri importante la taxele vamale, beneficiul economic pentru Ucraina fiind evaluat la 500 milioane euro pe an.

FMI a anuntat la randul sau un ajutor cuprins intre 14 si 18 miliarde de dolari, a carui plata va depinde insa de adoptarea unui numar de masuri, intre care majorarea pretului la gaze si inghetarea salariilor bugetarilor.

Lucrarile Grupului de sprijin ar putea fi extinse la Georgia si Republica Moldova, alte doua foste republici sovietice, care urmeaza sa semneze in viitorul apropiat un acord de asociere cu UE.