Washingtonul i-a cerut luni presedintelui rus Vladimir Putin sa inceteze sa "destabilizeze" Ucraina, exprimandu-si totodata ingrijorarea fata de "escaladarea" situatiei din aceasta tara, datorata "presiunilor rusesti in crestere", scrie AFP.

"Suntem pregatiti sa aplicam noi sanctiuni fata de economia ruseasca", a avertizat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

"Suntem ingrijorati in fata mai multor evolutii care merg in sensul unei escaladari, in cursul week-end-ului. Vedem in asta rezultatul presiunilor rusesti in crestere", a precizat acesta, adaugand ca exista dovezi care sugereaza ca o serie de manifestanti pro-rusi sunt platiti si nu traiesc in Ucraina.

"Ii cerem presedintelui Putin si guvernului sau sa puna punct eforturilor de destabilizare a Ucrainei", a continuat acesta, subliniind ca orice incursiune a trupelor rusesti in estul tarii va fi considerata o escaladare periculoasa.

Duminica, manifestanti favorabili alipirii la Moscova au preluat controlul asupra cladirilor administratiei locale din Donetsk si Harkov, in estul rusofon al tarii.

La Harkov, protestatarii au acceptat sa evacueze cladirile, care erau din nou sub control guvernamental luni, Dar la Donetsk un reprezentant al manifestantilor a proclamat in fata ziaristilor crearea unei "republici suverane".

Potrivit agentiei rusesti Interfax, protestatarii au decis sa organizeze un referendum asupra suveranitatii regionale inainte de 11 mai.