Campionul paralimpic sud-african Oscar Pistorius si-a cerut luni scuze, plangand, pentru uciderea prietenei sale Reeva Steenkamp, impuscata in februarie 2013, scrie AFP.

Oscar Pistorius in timpul audierii pentru eliberarea pe cautiuneFoto: Agerpres/AP

Vorbind pentru prima oara in public de la momentul dramei, acesta a explicat tribunalului din Pretoria ca se afla sub efectul medicamentelor, pierduse mult in greutate si suferea de "cosmaruri teribile" in acea perioada.

"Ma trezeam noaptea cu mirosul sangelui", a spus el.

"Vreau sa profit de aceasta ocazie pentru a-mi cere scuze domnului si doamnei Steenkamp. (...) Am incercat sa-mi astern cuvintele pe hartie, pentru a va scrie, dar cuvintele nu sunt niciodata de ajuns", a declarat sportivul.

June Steenkamp, mama lui Reeva, a ramas cu chipul impietrit.

Pistorius, care sustine in continuare ca a crezut ca a tras intr-un hot atunci cand si-a impuscat prietena, a continuat: "Incercam doar sa o protejez pe Reeva, vreau ca oamenii sa stie ca era iubita atunci cand s-a dus sa se culce in acea seara".

Acesta a fost intrebat apoi de avocatul sau Barry Roux despre familia si copilaria sa.

Oscar a povestit ca mama sa, decedata cand el avea 15 ani, a avut o teama constanta pentru securitatea familiei ei si dormea cu un pistol sub cap.

"Mama mea isi facea multe griji pentru securitate. Am crescut intr-o familie in care tata nu se afla adeseori acolo si ii era adeseori frica noaptea, suna des la politie", a marturisit acesta.

Pistorius s-a nascut in 1986, cu cativa ani inaintea varfului de criminalitate pe care l-a cunoscut Africa de Sud in anii 1990, cand a devenit una dintre tarile cu cele mai multe crime din intreaga lume.

Atunci, a povestit sportivul, familia Pistorius nu traia "in cele mai bune cartiere" asa cum traieste acum Oscar, la Pretoria, unde s-a petrecut crima din 14 februarie 2013, in dimineata de Sfantul Valentin.

Pistorius, care a tras patru gloante de 9 mm prin usa inchisa a toaletei, spune ca a intrat in panica si a crezut ca un hot a patruns in casa.

Acuzarea afirma insa ca acesta si-a ucis cu buna stiinta prietena si a adus dovezi destul de solide in primele 15 zile ale acestui proces.

Oscar Pistorius s-a nascut fara peronee si a suferit o operatie chirurgicala pentru a-i amputa picioarele, in locul carora au fost montate proteze, foarte grele atunci cand era la scoala primara, dar care au devenit tot mai sofisticate cu trecerea timpului.