Presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut luni Serviciilor de Securitate (FSB) sa fie in alerta pentru posibile atacuri militare, transmite Reuters. Totodata, liderul de la Moscova le-a cerut Serviciilor sa "demaste" ONG-urile "distructive", pentru a evita o repetare in Rusia a scenariului care a dus la cadrea regimului Ianukovici in Ucraina.

Vladimir PutinFoto: Agerpres/Xinhua

Remarcile lui Putin, citate de agentia Interfax, subliniaza faptul ca FSB nu trebuie sa lase garda jos dupa Jocurile Olimpice de la Soci. Liderul de la Moscova a precizat ca Rusia nu trebuie sa permita organizatiilor nonguvernamentale sa fie folosite pentru scopuri "distructive" in Ucraina.

"Legislatia rusa intruneste toate conditiile necesare pentru ca ONG-urile sa isi poata desfasura activitatile intr-o maniera libera si transparenta. Nu vom permite niciodata ca ele sa fie folosite in scopuri distructive, precum s-a intamplat in cazul Ucrainei", a declarat Putin in timpul intalnirii cu liderii FSB transmise de postul de stat rus.

Potrivit presedintelui rus, "structurile neonaziste, nationaliste si combatante, devenite principala forta a loviturii de stat anticonstitutionale, au fost finantate in mare masura de straini prin itermediul ONG-urilor" din Ucraina, scrie AFP.

Declaratiile semnaleaza ingrijorari cu privire la pericolul ca disidentele interne sa fie alimentate de Occident ca urmare a crizei din Ucraina, in pofida faptului ca, dupa protestele din iarna 2011-2012, Moscova a marit controlul asupra grupurilor non-guvernamentale care primesc finantare din afara tarii

Putin a cerut FSB-ului, succesorul KGB-ului sovietic, sa fie mai vigilent in regiunea arctica si in zona sudica a tarii pentru a preveni posibile atacuri asupra Rusiei.

"Trebuie sa deosebim clar intre activitati legale ale opozitiei, cum e in fiecare tara democrata, si extremism, care este construit pe ura, incitare la ura nationala si internationala si sfidarea legii si Constitutiei", a afirmat liderul de la Kremlin intr-o intalnire cu liderii FSB.

"Trebuie sa facem diferenta intre oponentii civilizati ai autoritatilor si deservirea intereselor unor natiuni straine care ne afecteaza tara", a adaugat Putin.

Rusia a acuzat Occidentul ca sustine protestele de la Kiev care au dus la caderea regimului fostului lider pro-rus, Viktor Ianukovici. Vestul a respins acuzatiile.