Manifestantii pro-rusi care ocupa de duminica sediul administratiei locale din Donetsk, in estul Ucrainei, au proclamat luni o "republica suverana", a anuntat unul dintre reprezentantii acestor protestatari, citat de AFP.

Donetsk pe harta UcraineiFoto: Google Maps

Ziaristii prezenti la fata locului nu au fost autorizati sa patrunda in cladire, dar acest reprezentant a anuntat stirea in fata usilor sediului. O inregistrare video postata pe internet si prezentata ca fiind o adunare tinuta de manifestanti arata un om care spune: "Proclam crearea statului suveran si suveran al republicii populare Donetsk".

Acest barbat a aparut deja duminica in videoclipuri postate pe internet drept unul dintre liderii manifestantilor care au preluat controlul asupra sediului administratiei regionale din Donetsk, dupa scurte ciocniri cu politia.

Potrivit agentiei Interfax, protestatarii au decis sa organizeze un referendum pentru suveranitate regionala inainte de 11 mai.

Sote-ul local de stiri Ostrov afirma ca acestia au decis sa ceara alipirea la Federatia Rusa.

Cateva zeci de manifestanti pro-rusi erau masati in fata cladirii administratiei pentru a aplauda aceasta auto-proclamare, dar protestatarii nu pareau sa controleze alte parti ale acestui oras cu un milion de locuitori.

Guvernul pro-european de la Kiev l-a trimis in cursul noptii la Donetsk pe vicepremierul insarcinat cu probleme de securitate.

Duminica, manifestantii preluasera controlul si asupra sediului administratiei locale din Harkov, tot in estul rusofon.

Dar, dupa negocieri, protestatarii au evacuat sediul, care se afla din nou sub control guvernamental luni, potrivit ministrului de Interne, Arsen Avakov, care s-a deplasat la fata locului.