Ungurii voteaza duminica pentru un nou Parlament, intr-un scrutin in care toate sondajele prezinta ca invingator partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive democratice in ultimii patru ani de putere, relateaza Mediafax citand AFP.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Potrivit sondajelor, partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansand cu mult alianta de stanga care ar urma sa obtina 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extrema dreapta), antisemit si impotriva romilor, care si-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intentiile de vot.

"Schimbarea Guvernului este posibila daca nivelul de participare este suficient de mare", a dat asigurari Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) si unul dintre liderii aliantei de stanga, care a votat imediat dupa deschierea sectiilor de votare, la ora 4.00 GMT (7.00, ora Romaniei), in sectorul 12, la Budapesta.

Viktor Orban, in varsta de 50 de ani, a efectuat un "presing", in ultimele zile, in vederea mobilizarii sustinatorilor, de teama ca acestia ar putea considera victoria ca si obtinuta si nu s-ar mai prezenta la vot.

"Meciul incepe la ora (locala) 6.00 (duminica, 7.00, ora Romaniei) cu scorul 0-0. Singurul lucru care conteaza este ceea ce se va intampla intre orele 6.00 si 19.00", a declarat acest pasionat de fotbal in ultimul miting electoral, sambata, la Debrecen (est).

Aproximativ 8,2 milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a alege 199 de deputati - printr-un scrutin intr-un singur tur - dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel national.

"Eu votez pentru Orban. Cred ca patru ani nu sunt suficienti pentru ca un partid sa-si realizeze planurile", apreciaza o casiera, Belane Kovacs, in varsta de 34 de ani. "Cred ca economia este pe drumul cel bun", adauga ea, iar scandaluri "exista si la altii".

"Nu am incredere nici in stanga, nici in dreapta. Eu cred ca exista suficienti oameni care s-au saturat de aceasta opozitie care ne divizeaza tara", a declarat pentru AFP un macelar, Gergely Kormos, in varsta de 40 de ani, care se declara "progresist si proeuropean".

Majoritate de doua treimi sau nu?

Cei patru ani in care Viktor Orban a condus singur au polarizat societatea in aceasta fosta tara comunista, membra a Uniunii Europene (UE) din 2004.

Multumita celor peste 850 de legi adoptate fara dezbatere, de catre o majoritate de doua treimi in Parlament, partidul sau a acaparat toate institutiile puterii si care asigura echilibrul in tara, ca de exemplu, media, justitia, dar si economia si cultura.

Este vorba despre o preluare tentaculara a controlului, pe care nici manifestatiile populare din perioada 2011-2012 si nici indemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reusit sa o descurajeze, apreciaza analistii.

Campania Fidesz s-a concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preturilor la energia de uz casnic incepand din 2013, ceea ce condus la uitarea cresterii impozitelor in anii anteriori.

Cel mai puternic om din tara, necontestat in cadrul partidului sau, si-a atribuit, de asemenea, reluarea cresterii economice (1,2% in 2013), in pofida faptului ca aceasta se bazeaza pe recoltele exceptionale obtinute in sectorul agricol.

El si-a laudat lupta impotriva presupusei lacomii a companiilor straine, supuse - cu exceptia constructorilor de automobile - la plata unor taxe dure. Investitiile directe s-au prabusit, din acest motiv.

Principala intrebare este daca Fidesz va obtine sau nu, din nou, o "super-majoritate", subliniaza politologii. Refacerea circumscriptiilor electorale in favoarea sa ar urma sa usureze acest rezultat. In 2010, partidul a obtinut 52,7% din voturile exprimate.

"Sistemul electoral este injust (...). Este ca si cum Fidesz ar avea de parcurs 100 de metri, iar opozitia 400 de metri garduri", a declarat Gordon Bajnai.

In cazul in care conservatorii nu reusesc sa mai obtina o majoritate de doua treimi, dezbaterea va reaparea in viata politica ungureasca, considera politologii, care apreciaza ca este improbabil ca Jobbik sa obtina un scor mai bun ca stanga.

Sectiile de votare se vor inchide la ora 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei), cand sunt asteptate primele estimari.