Afganii voteaza sambata pentru un nou presedinte care sa ii urmeze lui Hamid Karzai, fiind prima trecere a puterii de la un presedinte afgan democratic ales la un altul, scrie BBC. Sectiile de votare s-au deschis la ora locala 07.00 si alegatorii infrunta atat ploaia din unele regiuni cat si amenintarile cu atacuri lansate de talibani pentru a merge la urne.

Femei afgane stau la coada pentru a vota, in KabulFoto: Agerpres/Xinhua

In cursa prezidentiala s-au inscris opt candidati, din care trei sunt considerati favoriti: fostii ministri de externe Abdullah Abdullah si Zalmai Rassoul si fostul ministru de finante Ashraf GHani Ahmadzai.

Este asteptat insa un al doilea tur de scrutin, care va fi organizat pe 28 mai.

Masinile au restrictie sa intre in Kabul incepand de vineri de la pranz. Pentru acest vot are loc in intreaga tara cea mai mare operatiune militara de la caderea regimului talibanilor in 2001, potrivit corespondentului BBC. Toti cei 400.000 de polisti si soldati au fost mobilizati.

In unele locuri din capitala oamenii s-au asezat la coada chiar inainte de deschiderea sectiilor.

Patru votanti au fost raniti intr-o explozie la o sectie de votare din provincia Logar, acesta fiind cel mai grav incident de sambata, desi talibanii au avertizat ca vor opri in mod violent alegerile, pe care le considera o escrocherie sprijinita de SUA.

Hamid Karzai este singurul politician care a condus Afganistanul, o tara saraca de aproximativ 28 de milioane de locuitori, dupa inlaturarea talibanilor de la putere in 2001. Constitutia ii interzice sa candideze pentru un al treilea mandat.