NATO a redeschis vineri spatiul aerian kosovar pentru survolarea avioanelor civile, dupa 15 ani de la incheierea conflictului sarbo-kosovar (1998-1999), permitand astfel scurtarea traseelor in zona balcanica, relateaza AFP.

"Redeschiderea spatiului aerian va permite urmarea unor trasee mai scurte in regiune, ceea ce va genera economii importante" pentru companii, se arata intr-un comunicat al Fortei NATO in Kosovo (KFOR).

De la incheierea conflictului din Kosovo, zborurile civile cu plecare de la aeroportul capitalei kosovare Pristina au fost restabilite, insa spatiul aerian kosovar, aflat sub controlul NATO, nu putea fi survolat, in baza unei interdictii, de avioanele civile.

"Redeschiderea spatiului aerian al Kosovo este un exemplu elocvent de cooperare regionala de care va beneficia intreaga regiune a Balcanilor de Vest", a declarat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat in comunicat, potrivit Mediafax.

Controlul traficului aerian civil deasupra Kosovo a fost incredintat unei entitati ungare.

Se estimeaza ca aproximativ 180.000 de zboruri ar urma sa beneficieze dupa luarea acestei masuri.

Totusi, spatiul aerian kosovar "va ramane sub autoritatea NATO", se subliniaza in comunicat.

Kosovo, care si-a autoproclamat in 2008 independenta fata de Serbia, a fost recunoscut de o suta de tari, intre care Statele Unite si 23 dintre cele 28 de state membre UE.