In contextul amenintarii din ce in ce mai mari a unui conflict armat privind Crimeea, Moscova trebuie sa intareasca urgent capacitatea defensiva a peninsulei, comenteaza expertii rusi, care considera chiar ca ar fi necesara desfasurarea de arme nucleare pe acest teritoriu, scrie vineri ziarul Nezavisimaia Gazeta, potrivit Agerpres.

Directorul Centrului de studii sociale si politice, Vladimir Evseev, a declarat ziarului ca, formal, nu exista obstacole pentru a instala armament nuclear in Crimeea. In apropierea orasului Sudak a functionat pana in 1996 un depozit de munitie nucleara mostenita de la Uniunea Sovietica si folosita in proiectile de artilerie, torpile si rachete de croaziera.

"Munitia a fost deja retrasa, insa depozitul a ramas la locul lui si nu ar fi greu de restaurat. Trebuie doar sa ne intrebam daca Rusia realmente are nevoie de el. Ar putea exista coliziuni intrucat tarile din Occident nu recunosc Crimeea", a spus expertul.

Fiind vorba de arme conventionale, potentialul militar al SUA si NATO il depaseste de cateva ori pe cel al Rusiei, a amintit acesta. Totusi, daca el va continua sa creasca in apropiere de frontierele tarii, Moscova ar avea un argument solid: arme nucleare tactice in Crimeea.

Generalul Leonid Ivasov, care condusese Directia generala de cooperare militara internationala a Ministerului Apararii, estimeaza ca dorinta NATO si a SUA de a mari trupele in apropiere de frontierele Rusiei poate provoca raspunsuri ale Moscovei.

"De jure, nimic nu ne impiedica sa desfasuram armament nuclear tactic in Crimeea. Ar fi o masura extrema, insa Crimeea este teritoriu rus si putem face acest lucru cu conditia sa nu contravina acordurilor internationale", a spus generalul.