Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a avut vineri, la Moscova, discutii cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pe tema retragerii fortelor ruse de pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, in contextul ingrijorarilor generate de criza din Ucraina, relateaza Mediafax.

Cei doi ministri au pledat pentru solutionarea conflictului transnistrean in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat al diplomatiei de la Chisinau.

De asemenea, a fost abordata situatia scolilor cu predare in limba romana din regiunea transnistreana, iar ministrul Natalia Gherman a respins declaratiile cu privire la existenta unor actiuni de blocare a regiunii transnistrene.

O atentie speciala a fost acordata problemei retragerii fortelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova. Rusia mentine peste 1.000 de militari pe teritoriul Republicii Modova, in urma conflictului din 1992 dintre Chisinau si Tiraspol.

Evolutiile din regiunea transnistreana au fost discutate in mai multe randuri recent de Statele Unite si Rusia, atat la nivel de sefi de stat, cat si de sefii celor doua diplomatii.

Ministrul rus de Externe a anuntat saptamana trecuta ca Rusia si SUA au convenit sa depuna eforturi in vederea obtinerii unui statut special pentru Transnistria in cadrul unei Republici Moldova unite, suverane si neutre. Totodata, ministrul rus de Externe a cerut partenerilor americani sa se asigure ca procesul de negocieri privnd solutionarea conflictului transnistrean in formatul 5+2 este eficient si asigura in stadiul actual o abordare complexa astfel incat problema sa fie rezolvata prin actiuni specifice. Urmatoarea runda oficiala de negocieri in formatul 5+2 este programata pentru 10-11 aprilie la Viena.

De asemenea, sefii diplomatiilor de la Chisinau si Moscova au convenit asupra desfasurarii unor consultari bilaterale la nivel de experti pentru a discuta efectele asupra relatiilor dintre cele doua tari in urma semnarii de catre Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, asteptata pentru luna iunie.

Ministrul de Externe al R. Moldova a anuntat anterior ca in luna aprilie este asteptata o vizita a sefului diplomatiei ruse la Chisinau. De asemenea, premierul Iurie Leanca ar urma sa se afle in urmatoarele saptamani intr-o vizita in Rusia, unde se va intalni cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.