Un tribunal din Ankara a decis vineri ca interdictia aplicata YouTube in Turcia incalca drepturi ale omului si a ordonat ca majoritatea restrictiilor sa fie ridicate, citand o decizie a Curtii Constitionale similara privind Twitterul, relateaza Reuters.

Autoritatea privind industria telecom din Turcia a decis pe 27 martie sa blocheze accesul la YouTube, in urma difuzarii inregistrarii unei noi conversatii in care patru inalti oficiali rusi, printre care ministrul Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu si seful serviciului de informatii (MIT) Hakan Fidan, evoca ipoteza unei operatiuni militare in Siria.

Autenticitatea acestei discutii si conditiile in care a fost facuta inregistrarea nu au fost stabilite.

De luna trecuta, zeci de inregistrari ale unor conversatii telefonice care il pun intr-o situatie delicata pe Erdogan si anturajul sau au fost difuzate pe internet.

Pentru a impiedica publicarea lor, Ankara a blocat reteaua Twitter, provocand o avalansa de critici in intreaga lume. Joi, guvernul de la Ankara a ridicat decizia de blocare.

Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor a anuntat in cursul dupa-amiezii redeschiderea accesului la platforma de microblogging Twitter pentru cei aproximativ 12 milioane de utilizatori turci.

"In conformitate cu decizia Curtii Constitutionale, masura vizand blocarea accesului la site-ul Twitter.com a fost ridicata. Site-ul va fi redeschis utilizatorilor", a anuntat ministerul intr-un comunicat.

Interdictia, decretata in plina campanie electorala de catre premierul Recep Tayyip Erdogan, a provocat un val de critici, atat in Turcia, cat si in strainatate.

Ridicarea interdictiei a fost salutata de catre internauti si Twitter, care s-a declarat "incurajata de vestea venita din Turcia".