NATO a raspuns joi Rusiei, care denuntase consolidarea prezentei militare a aliantei in Europa de Est dupa interventia Moscovei in afacerite Ucrainei, afirmand ca nu a incalcat reglementarile internationale si denuntand "propaganda" Moscovei, transmite AFP.

"Nu, bineintelesc ca nu am incalcat Declaratia de la Roma", prin care a fost creat Consiliul de Cooperare NATO-Rusia in 2002, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Eu insumi sunt uimit ca Rusia poate afirma ca NATO si-a incalcat angajamentele, dat fiind ca Rusia incalca in prezent toate principiile si angajamentele internationale, in primul rand cel de a nu ocupa alte tari", a adaugat Rasmussen, cu ocazia unei conferinte de presa sustinute dupa intalnirea cu noul premier al Estoniei, Taavi Roivas.

NATO a decis sa trimita avioane radar AWACS in Romania si Polonia, pentru "supraveghere" in contextul crizei din Ucraina. La randul lor, Statele Unite au trimis patru avioane de vanatoare F-15 in Lituania si 12 avioane F-16 in Polonia.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut joi Aliantei Nord-Atlantice sa dea explicatii privind consolidarea prezentei militare in estul Europei.