Presedintele demis al Ucrainei Viktor Ianukovici a declarat miercuri ca nu poate accepta alipirea Crimeei la Rusia, aruncand insa responsabilitatea acestei pierderi asupra noilor autoritati de la Kiev, scrie AFP.

"Daca acest lucru s-ar fi intamplat cand eram la putere, as fi incercat sa il impiedic", a spus Ianukovici, intr-un interviu difuzat de televiziunea prin cablu si satelit Dojd.

Avand grija sa nu condamne Moscova, fostul presedinte a acuzat noile autoritati pentru pierderea peninsulei.

"Pozitia lor radicala privind limba rusa, privind teritoriile unde traiesc populatii rusofone" au provocat nemultumirea rusofonilor din Crimeea, a continuat Ianukovici. "Tentativele de a dicta acestor persoane modul in care trebuie sa traiasca au condus la aceste proteste", a explicat el.

De la rasturnarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici si instalarea unui guvern pro-european la Kiev, au aparut tensiuni vii in regiunile rusofone din estul si sud-estul tarii.

Dupa un referendum organizat in mai putin de doua saptamani in Crimeea, Moscova a decis luna trecuta sa anexeze aceste teritoriu la Federatia Rusa.