Franta are incepand de miercuri un nou guvern, condus de premierul Manuel Valls, si care marcheaza revenirea pe scena politica a fostei iubite a presedintelui Hollande, Segolene Royal, scrie AFP.

Echipa socialista, care nu mai are acum niciun ministru ecologist, urmeaza sa fie completata saptamana viitoare cu o serie de secretari de Stat. Precedentul guvern al lui Jean-Marc Ayrault avea 38 de ministri, cel nou are doar 16.

Laurent Fabius, Jean-Yves Le Drian si Christiane Taubira isi pastreaza functiile la Afaceri externe, Aparare si Justitiei.

Segolene Royal, fosta prietena si mama a celor patru copii ai presedintelui, candidata la presedintie in 2007, revine la ministerul Ecologiei, pe care il mai ocupase si in 1992.

Considerat in aripa stanga a partidului Socialist, Arnaud Montebourg este numit ministru al Economiei iar Michel Sapin ministru al Finantelor.

Manuel Valls a fost numit luni premier, dupa problemele mari cu care s-au confruntat socialistii la alegerile municipale de duminica, si in conditiile in care puterea s-a arat neputincioasa, de la preluarea puterii, in urma cu 18 luni, sa stopeze cresterea somajului.

Numirea in guvern a unei foste partenere de viata a unui presedinte francez este o situatie inedita in Franta, noteaza AFP. Segolene Royal este mama celor patru copii ai lui Francois Hollande si devine numarul trei in guvern.

Revenirea pe prima scena a celei care a pierdut alegerile prezidentiale din 2007 in fata lui Nicolas Sarkozy, si care nu s-a abtinut sa critice guvernarea lui Ayrault, ar putea sa faca mai dificila gestiunea politica a presedintelui.

Intrarea in guvern a lui Segolene Royal a fost facilitate de ruptura, la inceputul anului, a relatiei lui Francois Hollande cu ziarista Valerie Trierweiler, in conditiile in care cele doua femei nu si-au ascuns niciodata antipatia.

Departe de conducerea partidului Socialist, ea nu s-a abtinut timp de aproape doi ani sa critice echipa premierului Jean-Marc Ayrault, vorbind de timp "pierdut", de un executiv care ar fi putut "sa mearga mai repede" si acuzand scandalurile in care au fost implicati diversi ministri.