Gigantul energetic rus Gazprom a anuntat ca mareste cu mai mult de o treime pretul la gazele pe care le vinde Ucrainei, transmite BBC. Directorul Executiv al companiei, Alexei Miller, sustine ca modificarea de pret a fost cauzata de faptul ca Kievul nu a reusit sa isi plateasca factura.

Potrivit sefului Gazprom, datoria curenta a Ucrainei catre Rusia este de peste 1,7 miliarde de dolari (1,02 miliarde lire).

Miller a precizat ca pretul gazului rusesc vandut Ucrainei creste de la 268,5 dolri pentru 1000 metri cubi la 385,5 dolari pentru 1000 metri cubi.

Anuntul a venit in contextul in care ministrii de Externe din cele 28 de tari membre NATO s-au intalnit marti pentru a discuta modalitati de a ajuta Ucraina, prima intalnire la nivel de ministri de la anexarea Crimeei de catre Rusia.

Totodata, Ucraina a anuntat saptamana trecuta ca va creste cu peste 50% pretul la gaze pentru consumatorii casnici incepand cu 1 mai, o masura nepopulara ceruta de FMI in schimbul ajutorului financiar acordat Kievului, a anuntat miercuri operatorul national Naftogaz. Consumatorii industriali vor suporta o crestere de 40% care se va aplica de la 1 iulie.