In doar 16 luni nazistii au omorat peste 900.000 de evrei in lagarul de concentrare de la Treblinka, iar acum, la sapte decenii de la intamplarea acestor orori, au fost facute primele sapaturi arheologice. S-au descoperit fundatiile camerelor de gazare, dar si placi portocalii de faianta cu steaua lui David care formau pardoseala camerelor ce erau gandite sa semene cu niste bai publice evreiesti, relateaza livescience.com.

Placa pe care este imprimata steaua lui DavidFoto: Captura YouTube

Treblinka se afla la 80 km de Varsovia, iar in 16 luni au murit intre 800.000 si 1,2 milioane de evrei in camere de gazare, dar si impuscati si injunghiati. In unele zile au fost gazati peste 5.000 de oameni si majoritatea erau omorati la nici trei ore de la sosirea in lagar.

Nazistii au daramat cladirile si au incercat sa stearga toate urmele genocidului, insa acum, primele sapaturi arheologice, ajutate de aparatura performanta, au scos la iveala detalii socante incluse intr-un documentar difuzat pe Smithsonian Channel. Tot ce se stia despre cele petrecute acolo venea din marturiile nazistilor si din cele ale evreilor care au supravietuit, insa acum au aparut si dovezi materiale.

Evreii erau adusi cu trenurile din ghetoul de la Varsovia si din alte ghetouri poloneze, fiind mintiti ca vor merge la munca, desi era vorba de moarte. La Treblinka s-a construit si o falsa gara ce avea casa de bilete si ceas, desi ea nu era folosita pentru calatori obisnuiti, ci doar pentru ca evrei sa fie adusi cat mai aproape de camerele de gazare.

Sapaturile arheologice au dus la descoperirea fundatiilor de caramida ale camerelor de gazare, dar si la gasirea unor placi portocalii de faianta care formau podeuau acelor camere. Placile aveau pe ele imprimata steaua lui David, pentru a da camerei mortii aspect de baia evreiasca.

In morbidul spectacol, evreii soseau la falsa gara, erau intampinati de o orchesta si li se spunea sa-si lase lucrurile si sa se dezbrace pentru ca vor fi dusi la deparazitare. Erau de fapt dusi la moarte, iar Treblinka a fost ingrozitor de eficienta in acest sens, fiind aproape de Auschwitz (1,3 milioane evrei) ca numar de victime.

S-au gasit si gropi comune uriase - cea mai mare avand 19 metri pe 18 metri - oase arse dar si cu urme de lovituri dure, semn ca executiile si torturile erau la ordinea zilei.

O parte dintre descoperiri vor fi expuse intr-un muzeu local. mesajul este cat se poate de clar: trebuie sa stim cat mai multe despre acele grozavii pentru ca ele sa nu se mai intample vreodata.