Statele Unite ar primi favorabil retragerea trupelor ruse stationate de-a lungul granitei cu Ucraina, au afirmat luni oficiali americani, fara sa confirme insa anunturi in acest sens facute de autoritatile de la Kiev si Moscova, potrivit Mediafax.

"Daca informatiile care se refera la retragerea trupelor ruse din zona de frontiera (cu Ucraina) se dovedesc adevarate, ar constitui o prima etapa binevenita", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

In aceasta eventualitate, "am incuraja Rusia sa accelereze retragerea", a adaugat ea intr-un comunicat, in timp ce secretarul de Stat, John Kerry, se afla in vizita in Israel.

"Continuam sa indemnam Rusia sa deschida dialogul cu Guvernul de la Kiev pentru ameliorarea situatiei, respectand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a continuat ea.

"Nu pot sa confirm daca rusii isi retrag trupele de la frontiera ruso-ucraineana", a afirmat la randul sau secretarul american al Apararii, Chuck Hagel.

Luni dimineata, un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii a anuntat pentru AFP retragerea partiala a trupelor ruse stationate la granita cu Ucraina, in contextul in care Kievul se teme de o invazie in estul tarii dupa pierderea Crimeei.

Potrivit unor oficiali americani, John Kerry a discutat din nou la telefon, luni, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, inainte de a ajunge in Israel. Cei doi ministri s-au intalnit duminica la Paris, insa nu au ajuns la un acord pe tema crizei ucrainene.