Un atac armat provocat de un membru al miscarii de extrema dreapta Pravii Sektor s-a soldat cu trei raniti, luni seara, in centrul Kievului si a antrenat tensiuni intre politie si aceasta grupare nationalista, a anuntat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de AFP.

Membri ai gruparii paramilitare s-au retras, impreuna cu autorul atacului armat, intr-un hotel situat in apropiere. Fortele de ordine au inconjurat hotelul, iar atacatorul s-a predat dupa aproximativ o ora si a fost plasat intr-o celula de izolare a serviciilor speciale (SBU).

"Hotelul este inconjurat de unitatile Ministerului de Interne. Nu prevedem vreun asalt. Reprezentantii Pravii Sektor trebuie sa iasa din cladire in aceasta dimineata, fara arme", a anuntat Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.

Evenimentele au avut loc in fata restaurantului Mafia, situat la o suta de metri de Piata Independentei, epicentul miscarii de contestare.

"Potrivit relatarilor unor martori, focul a fost deschis de un anume Orest din cadrul Pravii Sektor. Trei persoane sunt ranite, dintre care doua grav", a precizat ministrul ucrainean.

"Doi combatanti ai fortei de autoaparare din Maidan si vicepresedintele administratiei orasului Kiev, Bogdan Dubas, se afla printre raniti", a adaugat Avakov. El a precizat ulterior ca atacatorul, un barbat de 33 de ani, era beat in momentul deschiderii focului si ca persoana grav ranita grav face parte din cadrul Pravii Sektor.

Miscarea de extrema dreapta Pravii Sektor a intrat deja in centrul unei polemici dupa ce Oleksandr Muziciko, supranumit Sasko Belii (Sasko Albul), liderul Pravii Sektor in Ucraina de Vest, a fost ucis pe 25 martie intr-un schimb de focuri cu politisti care au venit sa-l aresteze la Rivne. El era cautat pentru apartenenta la un grup de crima organizata.

De atunci, gruparea nationalista cere demisia lui Arsen Avakov.