Guineea se confrunta cu o "epidemie fara precedent" de febra Ebola, cu 22 de cazuri confirmate din 78 de decese in intreaga tara, a afirmat luni organizatia Medici fara Frontiere (MSF), care incearca sa stopeze propagarea bolii.

"Suntem confruntati cu o epidemie de o amploare nemaivazuta prin repartitia numarului de cazuri pe teritoriu", cu mai multe orase afectate in sudul tarii, epicentru al epidemiei, precum si capitala, Conakry, a declarat Mariano Lugli, coordonator al MSF la Conakry, intr-un comunicat citat de AFP.

"MSF a intervenit in aproape toate epidemiile declarate de Ebola in ultimii ani, dar aceasta este mult mai concentrata si priveste si locuri mai izolate. Aceasta diseminare complica enorm sarcina organizatiilor care lucreaza pentru controlul epidemiei", a explicat Lugli.

Din ianuarie, Guineea se confrunta cu o epidemie de febra hemoragica virala care, potrivit celui mai recent bilant al ministerului Sanatatii, a provocat 78 de decese din 122 de cazuri recenzate.

Potrivit sursei citate, din mai multe esantioane, 22 s-au dovedit pozitive la virusul Ebola. Jumatate din cazuri au fost inregistrate in Conakry, iar cealalta jumatate in orasele din sud: Gueckedou (sase cazuri) si Macenta (cinci).

Mai multe cazuri suspecte, dintre care unele mortale, au fost semnalate in Liberia si in Sierra Leone, tari vecine Guineei. Doua cazuri din Liberia au fost confirmate ca fiind Ebola, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

In Guineea, autoritatile si partenerii internationali, printre care OMS si MSF, continuau luni eforturile de a stopa raspandirea acestei epidemii, in special celei de Ebola, foarte contagioasa si mortala in majoritatea cazurilor.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichide biologice sau tesuturi ale subiectului infectat, fie ca e vorba de oameni sau animale, vii sau moarte.

Potrivit autoritatilor din Guineea, virusul identificat in tara este "de tipul Zair", una dintre cele cinci specii ale familiei filovirusului care provoaca Ebola. Originea febrei hemoragice ramane necunoscuta pentru celelalte esantioane examinate.

"Tulpina Zair a virusului Ebola (...) este cea mai agresiva si cea mai mortala. Ea ucide peste noua persoane din 10", a declarat Michel Van Herp, membru MSF, citat in acest comunicat.