Andrej Kiska, un milionar filantrop si nou-venit pe scena politica, a castigat sambata detasat alegerile prezidentiale din Slovacia, invingandu-l pe premierul social-democrat Robert Fico, ceea ce pune la indoiala soliditatea cabinetului sau, scrie AFP.

Andrej KiskaFoto: Agerpres/Xinhua

Potrivit analistilor, alegatorii si-au exprimat astfel dezamagirea vizavi de guvernul in functie, alcatuit exclusiv din membrii ai partidului social-democrat si sprijinit de 83 din 150 de parlamentari alesi in parlamentul unicameral.

Kiska, politician de centru si un entuziast al proiectului european, in varsta de 51 de ani, a obtinut 59,38% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale anuntate duminica dimineata de Comisia electorala.

La scrutin au participat 50,46% dintre cetatenii cu drept de vot.

Fico, 46 de ani, seful guvernului in 2006-2010 si apoi din nou in 2012, nu a fost creditat decat cu 40,61% din sufragii.

“Buna dimineata Slovacia, noapte buna Robert Fico”, titra duminica ziarul Sme, in mod traditional critic la adresa acestuia.

Potrivit unui comentator citat de France Presse, noul presedinte este “un om fara opinii politice si fara capacitate de leadership”, insa este “un joker ideal pentru toti cei care detesta politica traditionala deci si cea a lui Fico”.

Rezultatul scrutinului a surprins, fiind opus asteptarilor analistilor de la Bratislava care prognozau un duel strans.