Rusia a dat luni primele semne ale unei retrageri a trupelor masate in apropierea frontierei cu Ucraina, suscitand sperante legate de o destindere, in ciuda esecului negocierilor ruso-americane de la Paris, scrie AFP.

Batalionul 15 de infanterie motorizata al districtului militar Centru a terminat manevrele in zona Kadamovski, in apropiere de frontiera cu Ucraina, si va reveni in regiunea Samara, inspre este, unde isi are sediul permanent, a spus ministerul Apararii, citat de agentiile rusesti de presa.

Un batalion rus este format in mod obisnuit din cel putin o mie de persoane, dar nicio informatie legata de importanta acestei retrageri sau a numarului de oameni mobilizati in continuare la frontiera cu Ucraina nu a fost furnizata pentru moment.

Acest anunt ar putea confirma informatia militarilor ucraineni, facuta cu cateva ore mai devreme, si care vorbea despre o retragere "progresiva" din zona de granita.

Prezenta acestor soldati - 20.000, potrivit Washingtonului, 100.000, potrivit Kievului - a starnit temeri legate de o invadare a partii estice a Ucrainei, in mare parte rusofona, si o repetare a scenariului care a condus la pierderea Crimeei, in sudul tarii, unde premierul rus Dmitri Medvedev s-a deplasat luni.

Una dintre ipotezele avansate de Kiev pentru aceasta retragere a fost un semnal de destindere, in ciuda esecului negocierilor dintre sefii diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si americane, John Kerry.

Intalnirea a fost decisa in urma unei convorbiri telefonice, vineri seara, intre Vladimir Putin si Barack Obama. Dupa patru ore de discutii, cei doi ministrii nu au putut insa decat sa constate opiniile divergente pe care le au si au convenit sa continue dialogul.

Seful diplomatiei ruse si-a continuat consultarile diplomatice, luni, cu omologul sau francez Laurent Fabius, care, potrivit Quai d'Orsay, a subliniat "urgenta unei solutii diplomatice".

Ministrul francez urmeaza sa se deplaseze la Berlin, pentru discutii cu omologii sai francez Frank-Walter Steinmeier si polonez Radoslaw Sikorski.

Intre timp, Kremlinul a anuntat ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sunat-o pe Angela Merkel, pe care a informat-o despre o retragere partiala a trupelor rusesti de la granita cu Ucraina.

Duminica, la Paris, Kerry respinsese, in absenta unui reprezentat al Kievului, ideea prezentata de Moscova legata de o solutie federala pentru Ucraina. "Fara decizii despre Ucraina fara Ucraina", a subliniat el.

Tot duminica, ministerul ucrainean al Afacerilor externe acuzase Rusia ca doreste sa divizeze si mai mult tara amputata de facto de Crimeea.

Favoritul in sondajele pentru alegerile prezidentiale din Ucraina, din 25 mai, miliardarul Petro Poroshenko, a recunoscut ca tara sa are putine sanse sa recupereze Crimeea pe termen scurt.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a starnit si el o controversa, luni, comparand situatia din Crimeea cu anexarea Regiunii Sudetilor de catre Adolf Hitler, potrivit presei, inainte de a nega relatarile din mass media, putin mai tarziu.

Ministerul Finantelor a publicat un comunicat pentru a afirma ca Schauble a "refuzat clar sa compare in vreun fel Rusia cu al Treilea Reich".