Schimburi de focuri au avut loc luni intre Coreea de Nord si de Sud, in apropierea frontierei maritime disputate, iar Seulul a cerut locuitorilor a doua insule sa se refugieze in adaposturi, in conditiile in care motivele de dispute se multiplica in peninsula, scrie AFP.

"Obuze trase de Coreea de Nord au cazut in partea noastra (a frontierei) si am replicat deschizand focul", a declarat un purtator de cuvant al statului major al armatei sud-coreene.

"Pentru moment, cele doua parti trag in zona maritima", a adaugat acesta.

Potrivit ministerului Apararii de la Seul, Nordul a tras 500 de obuze in trei ore, dintre care o suta in apele sud-coreene.

Lovuitorii insulelor Baengnyeong si Yeonpyeong au fost rugati sa se indrepte spre adaposturi.

Un locuitor care a refuzat sa-si paraseasca locuinta a afirmat pentru AFP ca a auzit tragandu-se "zeci de obuze de artilerie".

"Daca Nordul reactioneaza la tirurile noastre de raspuns legitim si se serveste de asta ca de un pretext pentru o noua provocare impotriva apelor noastre si a insulelor noastre, vom angaja represalii ferme", a avertizat ministerul sud-coreea an Apararii.

Coreea de Nord avertizase la inceputul diminetii ca va efectua exercitii cu munitie reala in Marea Galbena, foarte aproape de frontiera maritima, care a fost in mai multe randuri teatrul unor confruntari sangeroase intre cele doua tari.

Cea mai recenta dateaza din noiembrie 2010. Nordul a bombardat o insula sud-coreeana, ucigand patru persoane si aducand peninsula in pragul unui conflict.

Denumita "Linia de limita a Nordului", frontiera a fost trasata de fortele Natiunilor Unite si de Statele Unite in 1953, la finele razboiului din Coreea. Phenianul refuza sa o recunoasca.

Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene din Seul, apreciaza insa ca nu exista "riscul unei adevarate escaladari".

"Coreea de Nord vrea sa mentina presiunea asupra reluarii dialogului" in cadrul formatului Sase (cele doua Corei, Rusia Japonia, China si Statele Unite) pentru stoparea programului nuclear, in schimbul unui ajutor economic, spune acesta.

Purtatorul de cuvant al ministerului sud-coreean al Apararii, Wi Yong-Seop, crede ca Phenianul a "trimis un mesaj pentru a sublinia ca intentiile sale sunt ostile".

"Scopul lor este sa ne ameninte, sa sporeasca tensiunea asupra frontierei din Marea Galbena si a peninsulei in general".

Nordul a desemnat sapte zone maritime si a avertizat Sudul ca trebuie sa-si mentina navele la distanta.

Cu o zi in urma, Phenianul a avertizat ca "nu exclude" un al patrulea test nuclear, "sub o noua forma", o aluzie, cel mai probabil, la o incarcatura nucleara suficient de mica pentru a fi fixata pe o ogiva.

Expertii spun insa ca Nordul nu stapaneste inca suficient tehnica necesara pentru a produce o bomba atomica miniaturizata care sa poata fi fixata pe o racheta.

Coreea de Nord a efectuat pana in prezent trei teste nucleara: in octombrie 2006, mai 2009 si februarie 2013.

In ultimele saptamani, Phenianul a efectuat mai multe tiruri de rachete cu raza scurta si medie de actiune.