Dreapta franceza (opozitie) este castigatoarea alegerilor locale (al doilea tur) desfasurate duminica, obtinand 45,91 % din voturi, indica rezultatele oficiale partiale. Partidul Frontul National (formatiune de extrema dreapta) confirma ascensiunea din primul tur al alegerilor, cu un scor de 6,84% - Frontul National va avea primari in 13 orase de peste 9.000 de locuitori - in conditiile in care liderul partidului, Marine Le Pen, isi propusese victoria in cel putin zece orase. De altfel, scorul inregistrat de Frontul National este cel mai bun din istorie pentru extrema dreapta din Franta. Stanga franceza, aflata la putere, a obtinut un scor de 40,57%, considerat un esec, potrivit primelor rezultate oficiale partiale date publicitatii duminica seara.

Jean-Francois Cope, presedintele partidului de dreapta Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP) a revendicat o "mare victorie" in alegeri, in timp ce extrema dreapta revendica "cel mai bun scor din istoria sa".

AFP comenteaza ca dupa primii doi ani de mandat, presedintele francez Francois Hollande a inregistrat o infrangere consistenta duminica odata cu socialistii, lucru care deschide calea unei remanieri guvernamentale ce ar putea avea loc rapid, cel mai devreme luni. Socialistii francezi au pierdut cateva orase, altadata fiefuri ale stangii, precum Limoges (centru) sau Belfort (est). Alte exemple sunt Roubaix (nord), Reims (est), Saint-Etienne, Angers (centr), Quimper (vest), Pau (sud-vest) si Ajaccio (Corsica).

Premierul Jean-Marc Ayrault a admis eşecul Guvernului dupa anuntarea rezultatelor partiale. Aceste rezultate sunt "incontestabil rele pentru stanga", a declarat si purtatorul de cuvant al Guvernului, Najat Vallaud-Belkacem. "E nevoie sa ne reangajam in dialogul cu francezii", a adaugat oficialul.

Chiar daca revendica un scor bun, Frontul National (extrema dreapta) a ratat victoria la Avignon (sud-estul tarii), oras considerat capitala mondiala a teatrului, noteaza Le Monde. Inaintea scrutinului de duminica, directorul Festivalului International de Teatru care are loc anual la Avignon amenintase cu mutarea festivalului, in cazul unei victorii a Frontului National la primarie.

  • Socialista Anne Hidalgo - prima femeie primar al Parisului

Socialista Anne Hidalgo a castigat alegerile municipale din Paris si va deveni prima femeie care va conduce capitala Frantei, potrivit estimarii realizate de institutele Ifop si Sas pentru canalul i-Tele, relateaza AFP.

In varsta de 54 de ani, Anne Hidalgo, considerata mana dreapta a primarului socialist in exercitiu Bertrand Delanoe, a invins-o pe adversara sa de dreapta din cadrul UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet, in varsta de 40 de ani, o apropiata a fostului presedinte Nicolas Sarkozy, care s-a clasat pe primul loc dupa primul tur desfasurat pe 23 martie.

Anne Hidalgo ar obtine 54,5% din voturi, iar Nathalie Kosciusko-Morizet (UMP) 45,5%.

Alegerile municipale din Franta au fost marcate si de un absenteism masiv - 37,3% dintre cetatenii cu drept de vot nu s-au prezentat duminica la urne.