Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan ar fi obtinut 49,84 la suta din voturi in alegerile municipale desfasurate duminica in Turcia, potrivit rezultatelor neoficiale anuntate duminica de Anadolu Agency, in pagina electronica, potrivit Mediafax. Astfel, dupa numararea a 9,97%, partidul lui Erdogan se afla pe primul loc cu 49,84% din voturi, fiind urmat de Partidul Republical al Poporului (CHP) cu 23,49 % si Partidul Miscarii Nationaliste (MHP) cu 13,84%.

Potrivit cotidianului Hurriyet, cursa este stransa la Ankara si Istanbul, cele doua mari orase ale Turciei. Caderea celor doua orase mari ale tarii in mainile opozitiei ar constitui o infrangere personala pentru premier. Soarta celor doua orase si scorul national al AKP vor determina in mare masura calendarul politic al tarii si viitorul lui Erdogan.

Totodata, la Istanbul, au fost mobilizate vehicule antirevolta si tunuri cu apa in zona din jurul pietei Taksim, pentru preintampinarea unor eventuale proteste.

Peste 52 de milioane de turci au inceput sa voteze, duminica, la ora 05.00 GMT (08.00 ora Romaniei) pentru a-si alege primarii. Birourile de vot s-au inchis la ora 15.00 GMT (18.00 ora Romaniei).