Ani in sir, Occidentul a creat conditii pentru a "rupe" Ucraina de Rusia, a declarat duminica ministrul rus de externe Serghei Lavrov, intr-un interviu acordat postului public al televiziunii ruse Pervai Kanal, citat de Ria Novosti, potrivit Agerpres. "Sentimentul este ca partenerii nostri occidentali, daca am privi situatia la scara larga, au creat conditii pentru a 'rupe' Ucraina de Rusia. Cand si-au dat seama ca au gresit, prin actiuni care submineaza toate acordurile la care s-a ajuns dupa prabusirea Uniunii Sovietice, nu au putut sa recunoasca. O falsa notiune despre mandrie a impiedicat acest lucru", a declarat Lavrov, adaugand ca sanctiunile instituite recent impotriva Rusiei seamana cu dorinta de a-si manifesta resentimentele intr-o forma cat mai decenta.

Potrivit acestuia, in discutiile particulare, partenerii occidentali cer partii ruse un efort de empatie, pe motiv ca "societatea occidentala nu poate tolera o astfel de evolutie" (modul in care Rusia a anexat Crimeea - republica autonoma din sudul Ucrainei).

In cazul alipirii Crimeii, autoritatile ruse nu s-au gandit nicio clipa la reactia tarilor occidentale, a spus Lavrov, adaugand ca Rusia nu a avut de ales.

"Nu ne-am complicat cu reflectii despre posibile reactii. Nu am avut de ales. Aceasta alegere pentru care s-a optat in cele din urma a fost dictata de intreaga noastra istorie, de dreptul international, de statul rus, de responsabilitatea noastra pentru rusii care s-au trezit dintr-o data in strainatate si nu in stricta conformitate cu procedurile juridice internationale", a opinat ministrul rus, amintind de atmosfera tensionata si oculta in care au fost convenite intelegerile de la Belovejskaia Puscia, cand a fost semnat Tratatul care stipula dizolvarea Uniunii Sovietice.

In alta ordine de idei, Lavrov a mai spus ca nu intelege care principii "fundamentale" ale organizarii statale nu permit Ucrainei sa devina stat federal. In cadrul intrevederii de la Haga cu omologul sau ucrainean, Andrei Descita, Lavrov a expus masurile pe care Moscova considera ca autoritatile de la Kiev ar trebui sa le aplice pentru detensionarea situatiei, intre care si federalizarea tarii. Seful diplomatiei ucrainene a respins din start varianta federalizarii Ucraina, afirmand ca aceasta contravine principiilor fundamentale ale organizarii statului ucrainean.

Potrivit ministrului rus de externe, criza din Ucraina nu poate fi rezolvata fara acceptul tuturor partilor privind federalizarea tarii.