Autoritatile chineze au confiscat bunuri in valoare de 14,5 miliarde de dolari (90 miliarde yuani), apartinand unor rude si asociati ai fostului sef al securitatii interne de la Beijing, Zhou Yongkang, aflat in centrul celui mai mare scandal de coruptie din China din utimii 60 de ani, informeaza The Guardian.

Peste 300 de rude, aliati politici, protejati si angajati ai acestuia au fost retinuti sau interogati in ultimele 4 luni, au declarat 2 surse puse la curent cu investigatia pentru Reuters.

Dimensiunea confiscarilor si a investigatiilor ce ii vizeaza pe apropiatii lui Zhou fac ca aceasta sa fie cea mai mare ancheta de coruptie din China moderna si pare sa indice ca presedintele Xi Jinping a decis sa vizeze coruptia la nivel inalt.

Pe de alta parte, e posibil ca actiunea sa fie o razbunare politica dupa ce Zhou Yongkang a starnit furia liderilor chinezi opunandu-se indepartarii fostei stele in ascensiune a politicii chineze, Bo Xilai, incarcerat pe viata, din septembrie 2013, pentru coruptie si abuz de putere.

Procurorii si departamentul anticoruptie al Partidului Comunist Chinez au inghetat conturi bancare cu depozite totale de 37 miliarde yuani (5,9 miliarde de dolari) si au confiscat obligatiuni domestice si din strainatate cu o valoare combinata de 51 miliarde de yuani (8,2 miliarde de dolari).

Investigatorii au mai confiscat in jur de 300 de apartamente si vile, picturi clasice si contemporane si peste 60 de autoturisme, au precizat sursele. Alte bunuri confiscate includ: bauturi alcoolice scumpe, aur, argint si bani, atat in moneda nationala cat si sub forma de valuta.

Potrivit surselor, valoarea totala a bunurilor confiscate se ridica la 90 de miliarde de yuani.

Zhou, in varsta de 71 de ani, se afla sub arest la domiciliu dupa ce autoritatile chineze au inceput sa il ancheteze la finalul anului trecut.