Un nou guvern este asteptat in Franta dupa desfasurarea celui de al doilea tur al alegerilor municipale, in conditiile in care prima runda a venit cu rezultate dezastruoase pentru stanga aflata la putere, informeaza AFP. Desi se estimeaza o remaniere guvernamentala, specialistii cred ca asta nu inseamna neaparat si un nou prim-ministru.

Scenariul remanierii rapide a guvernului este vehiculata ca cea mai probabila varianta in ajunul celui de al doilea tur de scrutin, care ar urma sa confirme declinul inregistrat de stanga si, in special, de Partidul Socialist (PS), in primul test electoral national al lui Francois Hollande de la alegerea sa in mai 2012.

Dupa succesul aripei de extrema-dreapta, indicativ al disperarii sociale, executivul ar trebui sa raspunda "rapid si puternic", "cu un nou guvern, un nou prim-ministru, o noua linie", a comentat saptamana aceasta, sub conditia anonimatului, un membru PS.

Prin urmare, duminica toti ochii vor fi indreptati catre o lista lunga de orase unde PS a obtinut in trecut scoruri bune dar care ameninta sa treaca de partea dreptei: Strasbourg (est) si Toulouse (sud-vest), Saint - Etienne (centru-est), Reims (est), Metz (est) si Caen (nord - vest).

Nu mai vorbim de Paris -unde urmeaza ca o femeie sa fie aleasa, in premiera-, lupta dintre Anne Hidalgo (socialista) si Nathalie Kosciusko - Morizet (de dreapta) fiind mai incerta decat fusese estimat initial.

Dupa o victorie in primul tur de scrutin in Henin-Beaumont (nord), partidul de extrema dreapta Frontul National ar putea castiga de partea sa alte orase, cum ar fi Frejus (sud) sau Beziers (sud).

In conditiile in care premierul Jean - Marc Ayrault a fost aratat ca tap ispasitor pentru esecul inregistrat in primul tur al municipalelor, numele popularului si ambitiosului ministru de Interne Manuel Valls a fost adus in discutie inaintea celui al sefului diplomatiei franceze, Laurent Fabius, pentru a prelua conducerea unei noi echipe guvernamentale.

Dar desi majoritatea francezilor aproba atitudinea sa dura fata de criminalitate si imigratie ilegala, Manuel Valls (51 de ani) nu se bucura de sprijinul unei parti importante din stanga care nu-i iarta "iesirile" impotriva romilor.

La randul sau, Laurent Fabius (68 de ani) continua sa repete ca el se simte "foarte bine" acolo unde este.

Jean-Marc Ayrault, cel mai fidel dintre apropiatii lui Francois Hollande, atacat de unii pentru lipsa sa de carisma, este aparat de partizanii sai care evidentiaza talentul sau de a mentine un echilibru intre toate componentele majoritatii.

Seful senatorilor ecologisti, Jean-Vincent Place, s-a pronuntat joi in favoarea mentinerii lui Jean-Marc Ayrault ca prim-ministru solicitand, totodata, o "schimbare de curs" in politica astfel incat sa fie "mai sociala, mai agresiva la nivel european" si sa includa "o politica reala de mediu".

Ecologistii, care au doi ministri (ministrul pentru Locuinte si cel pentru Dezvoltare) in echipa guvernamentala, se gasesc intr-o pozitie de forta dupa primul tur al alegerilor municipale in care candidatii lor au beneficiat partial de votul de blam dat de catre alegatori principalului partid de guvernamant.

Cu 11,8% din voturi, ecologistii au obtinut "scorul lor cel mai bun in alegerile locale de cincisprezece ani incoace", a aratat vineri Cecile Duflot, ministrul Locuintelor.

Apeluri pentru o modificare a politicii guvernamentale au venit chiar si din randurile socialiste. "Palma pentru stanga" este o consecinta a "politicii nationale", a estimat primarul in exercitiu al Parisului, Bertrand Delanoe, al carui nume este mentionat ca un posibil succesor al lui Ayrault la sefia guvernului.

Un apropiat al presedintelui, primarul din Dijon (centru - est) Francois Rebsamen, a adus in discutie caracterul "anxios" al programului de taieri de 50 de miliarde in cheltuieli publice anuntat la inceputul anului de catre Francois Hollande.

"Francezii s-au saturat de balbe, de lipsa solidaritatii guvernamentale, de ambitii personale, de orgolii supradimensionate", a adaugat Francois Rebsamen referindu-se la atmosfera otravitoare care domina in cadrul guvernului.

"Provocarea pentru Francois Hollande este faptul ca nu poate sa isi schimbe politica, din cauza cerintelor UE, in timp ce electoratul nostru se asteapta la o politica de recuperare", a declarat un deputat socialist.

Franta trebuie sa transmita la sfarsitul lunii aprilie catre Comisia Europeana o actualizare a programului sau de stabilitate cu detaliile pentru economiile de 50 de miliarde de euro pana la sfarsitul mandatului de cinci ani, cheia programului.