Miza este mare asa ca, pentru a evita frauda electorala, zeci de mii de cetateni turci obisnuiti s-au mobilizat, inclusiv in Istanbul, si vor juca duminica rolul de observatori in timpul alegerilor municipale, relateaza AFP.

Cand vine vorba de siguranta si onestitate electorala, reputatia Turciei nu lasa de dorit, arata agentia de presa franceza. Insa de data aceasta, saptamanile intregi de dispute amare, chiar si violente pe alocuri, intre prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan si opozantii sai au trezit indoieli cu privire la impartialitatea statului organizator si temea de inselaciune.

"Astazi, oamenii se tem ca alegerile sa nu fie fraudate", a declarat candidatul principalului partid de opozitie la primaria orasului Ankara, Mansur Yavas.

"Ceea ce este ingrijorator e faptul ca guvernul si-a exprimat, de asemenea, indoielile, in conditiile in care el ar trebui sa garanteze legitimitatea procesului", arata Yavas. "Acesta este motivul pentru care ne bazam pe societatea civila sa fie mai atenta de data aceasta", a adaugat politicianul.

Aflat in prima linie a protestelor anti-guvernamentale din iunie 2013 si "veteran" al ocupatiei celebrului parc Gezi din Istanbul, Sercan Celebi a auzit apelul si, cu o mana de prieteni, a infiintat o asociatie ("Oy ve otesi"/ "Votul si restul") care isi propune sa monitorizeze toate sectiile de vot din Istanbul.

"In Istanbul exista 33.000 de urne iar 'Oy am Otesi' va plasa un observator in fata fiecareia dintre ele", a dat acesta asigurari, aratand ca "obiectivul nostru este ca pe 30 martie seara alegatorii sa nu aiba nicio indoiala asupra integritatii scrutinului".

In decurs de cateva saptamani, asociatia a facut o pregatire de baza cu observatorii sai.

"Ceea ce asteptam de la voluntarii nostri este ca acestia sa obtina o copie a procesului-verbal de la fiecare sectie de votare si, cat mai curand posibil, cu un telefon mobil sau un calculator, sa o publice pe internet", explica Volkan Okten, unul dintre instructori.

Hasan Kilic, avocat in cadrul Baroului din Istanbul, trebuie sa asigure duminica, impreuna cu colegii sai, asistenta juridica continua a asociatiei. "Voluntarii nostri ne vor notifica imediat de orice infractiune si vom pune imediat la dispozitia partilor interesate datele pe care le vom colecta astfel incat sa poata fi folosite in cazul unui litigiu", a aratat avocatul.

Asociatia "Oy am Otesi" neaga orice apartenenta politica, in ciuda simpatiei pentru protestele anti-guvernamentale din primavara anului trecut care au plecat de la mobilizarea impotriva distrugerii parcului Gezi din Istanbul.

"Voluntarii nostri sunt independenti de partidele politice, este foarte important faptul ca nu exista nicio legatura intre observator si un partid, este o garantie ca mesajul exprimat la urne va fi acelasi cu cel transmis", a declarat Sercan Celebi.

Desi guvernul a indicat faptul ca observatori externi sunt "bineveniti" pe 30 martie pentru a asigura o buna desfasurare a alegerilor, voluntarii asociatiei "Oy ve otesi" se asteapta la dificultati.

"Initiativa noastra raspunde unei nevoi, pentru ca drepturile si libertatile cetatenilor sufera un recul in tara noastra", spune Hasan Kilic.

"Vom sta acolo, de la inceput pana la sfarsit" adauga un alt observator, Sezai Coskun. "Daca vrem sa punem capat crizei provocate de acuzatiile de coruptie cu care se confrunta guvernul, nu trebuie ca votul nostru sa fie deturnat (...) este o conditie a democratiei", arata observatorul.