Fostul campion la box Vitali Kliciko, unul dintre liderii miscarii proeuropene din Ucraina, a anuntat sambata ca renunta la a se prezenta la alegerile prezidentiale din 25 mai si il va sprijini pe miliardarul Petro Porosenko. "Fortele democratice trebuie sa prezinte un candidat unic. Acesta trebuie sa fie un candidat care dispune de o sustinere mai larga", a declarat Kliciko in cadrul Congresului partidului sau la Kiev, adaugand ca va candida pentru primaria capitalei ucrainene, potrivit Mediafax.

"Astazi acest candidat, in opinia mea, este Petro Porosenko. Propun sa il sustinem pe Petro Porosenko drept candidat unic al fortelor democratice la alegerile prezidentiale", a adaugat fostul sportiv.

Membrii partidului sau trebuie sa valideze aceasta alegere in cursul zilei printr-un vot.

Boxerul in varsta de 42 de ani, unul dintre cei trei lideri ai miscarii de contestare proeuropene care a condus la destituirea lui Viktor Ianukovici, a declarat ca vrea sa se prezinte la alegerile prezidentiale, dar el a fost devansat in sondaje de Porosenko, un om de afaceri care apare ca o personalitate de compromis.

Acesta din urma a fost ministru de Externe in perioada 2009-2010, in timpul presedintiei lui Viktor Iuscenko, apoi ministru al Economiei din martie pana in noiembrie 2012 in timpul presedintelui Ianukovici.

In varsta de 48 de ani, Petro Porosenko, a carui avere este estimata de revista Forbes la 1,6 miliarde de dolari si al carui imperiu se intinde de la ciocolata la presa, si-a oficializat candidatura vineri seara. El a promis sa creeze o "noua amata, moderna si eficienta, care sa apere suveranitatea si integritatea statului".

Un sondaj aparut in aceasta saptamana il credita cu 24,9 la suta din voturi, fata de 8,9 la suta Kliciko si 8,2 la suta fostul premier Iulia Timosenko, care si-a anuntat candidatura joi.