Ora 17:02: Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales vineri de cei 28 de ambasadori ai statelor membre NATO secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, informeaza NATO intr-un comunicat, potrivit Mediafax. Jens Stoltenberg, in varsta de 55 de ani, ii va succeda, incepand cu data de 1 octombrie, fostului premier danez Anders Fogh Rasmussen, care a detinut aceasta functie incepand din august 2009. Decizia a fost luata vineri, in cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre NATO.

Jens Stoltenberg Foto: Agerpres

Economist de formatie, norvegianul a impresionat opinia publica lansand un apel la "mai multa democratie" si "mai multa toleranta" in fata extremismului de care a dat dovada criminalul Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011.

In deceniul cat s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legaturi stranse cu Rusia vecina, fapt care, conform presei din tara sa, joaca in favoarea lui in criza actuala din Ucraina dintre NATO si Moscova.

Lider in continuare al Partidului Muncitoresc - principala formatiune politica din Norvegia, desi in opozitie in prezent - Jens Stoltenberg este, de asemenea, unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, privind schimbarile climatice.

Aliatii NATO sunt de acord ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg sa fie noul secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, anuntasera anterior surse diplomatice citate de Reuters. "Exista un consens asupra candidaturii sale", a declarat o sursa din cadrul NATO, precizand ca se va face in scurt timp un anunt oficial, potrivit Agerpres. Conform procedurii de selectie, secretarul general NATO trebuie sa fie un politician cu experienta provenit obligatoriu dintr-unul din statele membre ale Aliantei si este numit la conducerea acesteia pentru un mandat de patru ani.

Alegerea sa are loc in finalul unor consultari diplomatice informale intre statele membre, care propun candidati. Pana nu se ajunge la un consens asupra viitorului titular al postului, nu este confirmata nicio numire.

In mod traditional, secretarul general NATO este un european, in timp ce comandamentul militar al Aliantei este subordonat unui american. La finalul celor patru ani, mandatul secretarului general in functie poate fi prelungit cu inca un an. In prezent, titularul acestui post este fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, care l-a preluat pe 1 august 2009.

Cotidianul norvegian Aftenposten a scris inca de duminica trecuta ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg ar urma sa devina secretar general al NATO. Seful unui guvern de centru-stanga pana in octombrie, Jens Stoltenberg, in varsta de 55 de ani, va fi numit oficial in fruntea Aliantei Nord-Atlantice cu prilejul unei reuniuni a ministrilor de externe, prevazuta sa se desfasoare la Bruxelles pe 1 si 2 aprilie, sustinea atunci publicatia citata.

Confruntat de cateva zile cu zvonurile insistente, Jens Stoltenberg a repetat ca regula sa este sa nu confirme sau infirme niciodata astfel de informatii.

Potrivit presei norvegiene, el se bucura se sprijinul presedintelui american, Barack Obama, dupa ce a fost propus de cancelarul german, Angela Merkel. Duminica, Aftenposten afirma ca premierul britanic David Cameron si presedintele francez Francois Hollande sustin, de asemenea, candidatura lui, asigurandu-l de sprijinul celor mai puternice patru natiuni din NATO.