Rusia a catalogat vineri drept "initiativa contraproductiva" rezolutia adoptata joi de catre Adunarea Generala a ONU care denunta referendumul din Crimeea si alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia, anunta Mediafax. Aceasta "initiativa contraproductiva (...) nu face decat sa complice solutionarea crizei din Ucraina", ameninta Ministerul de Externe intr-un comunicat. Rezolutia cu caracter neconstrangator, propusa de Ucraina si sustinuta de occidentali, a primit 100 de voturi pentru, 11 impotriva si 58 de abtineri de la cei 193 de membri ai Adunarii Generale. Redactata in termeni foarte moderati, ea nu critica in mod explicit Rusia.

"Numarul mare de abtineri si absenti este o marturie elocventa a respingerii unei interpretari partinitoare a evenimentelor din Ucraina", apreciaza diplomatia rusa.

Aceasta a denuntat totodata "presiunea exercitata, care a mers pana la un santaj politic si economic, exercitat (de catre occidentali) asupra unui anumit numar de state membre cu scopul de a vota pentru".

Rezolutia subliniaza ca "referendumul de la 16 martie, care nu are bicio validitate, nu poate sa justifice vreo schimabre a statutului" Crimeei. Ea cere tuturor statelor si organizatiilor internationale "sa nu recunoasca vreo schimbare a (acestui) statut".

Ea "afirma angajamentul (Adunarii) fata de suveranitatea, independenta politica, unitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in frontierele recunoscute international".