Guvernul turc a ordonat joi blocarea platformei YouTube, la o saptamana dupa ce a facut acelasi lucru cu Twitter, in urma difuzarii unei noi interceptari care pune intr-o situatie delicata regimul Erdogan, scrie presa turca, preluata de AFP.

Decizia autoritatilor pentru telecomunicatii (TIB) privind YouTube a fost comunicata serverelor de internet si operatorilor GSM turci, potrivit cotidianului Hurriyet, pe site-ul sau.

Aceasta decizie vine dupa publicarea, joi, YouTube, a inregistrarii unei noi conversatii in care patru inalti oficiali rusi, printre care ministrul Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu si seful serviciului de informatii (MIT) Hakan Fidan, evoca ipoteza unei operatiuni militare in Siria.

Autenticitatea acestei discutii si conditiile in care a fost facuta inregistrarea nu au fost stabilite.

In interceptare, vocea atribuita lui Fidan are in vedere trimiterea "a patru barbati (in Siria) pentru a lansa opt rachete pe un teren viran" in Turcia, pentru a justifica o riposta militara turca.

Intr-un comunicat, ministerul turc al Afacerilor Externe a sustinut ca inregistrarea a fost "manipulata" si a denuntat un atac josnic la securitatea nationala a Turciei.

De luna trecuta, zeci de inregistrari ale unor conversatii telefonice care il pun intr-o situatie delicata pe Erdogan si anturajul sau au fost difuzate pe internet.

Pentru a impiedica publicarea lor, Ankara a blocat in urma cu o saptamana reteaua Twitter, provocand o avalansa de critici in intreaga lume. Un tribunal din Ankara a ordonat miercuri suspendarea acestei masuri, care ramane insa in vigoare, deoarece TIB dispune de 30 de zile pentru a se conforma.

Alegeri municipale vor avea loc in aceasta duminica in Turcia, cruciale pentru viitorul lui Erdogan.