Declasificarea partiala a unui raport parlamentar american extrem de detaliat cu privire la utilizarea torturii de catre CIA urmeaza sa obtina prima unda verde saptamana viitoare, a anuntat o senatoare miercuri, relansand dezbaterea asupra "razboiului impotriva terorismului", relateaza AFP.

Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului va vota pe 3 aprilie pentru a solicita in mod oficial declasificarea a 400 din totalul de 6.300 de pagini ale unui raport confidential despre tehnicile de interogare in forta folosite de catre CIA in perioada 2002-2006, in timpul presedintiei lui George W. Bush, a anuntat presedinta Comisiei Dianne Feinstein, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Concluziile raportului urmeaza sa fie si ele declasificate.

"Este foarte important sa fie facut public", a declarat ea pentru AFP, cu scopul ca aceste tehnici "sa nu mai fie utilizate vreodata".

Executivul american urmeaza sa aprobe ulterior publicarea partii din raport, dupa ce va efectua verificari pentru ca sa nu fie dezvaluite informatii clasificate.

Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, Agentia Centrala americana de Informatii (CIA) a capturat zeci de persoane suspectate ca fac parte din Al-Qaida si a utilizat zece "tehnici de interogare in forta", asimilate torturii de catre numerosi aparatori ai drepturilor omului.

Aceste metode includeau privarea de somn, dezbracarea completa a detinutului sau simularea inecului - aplicata de 183 lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat drept planificatorul atentatelor de la 11 septembrie, in cursul detentiei acestuia intr-o inchisoare secreta CIA de pe teritoriul Poloniei, in perioada 2003-2006.

Foarte critici la adresa CIA, anchetatorii parlamentari conchid, potrivit lui Feinstein, ca aceste tehnici au fost "erori teribile", care nu au permis luarea urmei lui Osama ben Laden.

Raportul confidential a fost aprobat de Comisie cu usile inchise in decembrie 2012, in pofida opozitiei a aproape tuturor membrilor republicani a acesteia, ingrijorati de redeschiderea unei pagini negre a istoriei americane sub egida presedintelui republican Bush.

Acesti congresmeni republicani urmeaza probabil sa voteze impotriva declasificarii, insa democratii sunt majoritari in Comisie.

Presedintele Barack Obama si-a exprimat sustinerea fata de declasificarea raportului. "Ma angajez total sa declasific acest raport imediat ce este finalizat", a declarat el pe 12 martie.

Procedurile se desfasoara in contextul in care CIA se afla intr-un "razboi deschis" cu Senatul. Agentia de spionaj este acuzata ca a obstructionat activitatea asistentilor congresmenilor care au lucrat timp de peste trei ani la redactarea acestui raport, si anume ca a sters documente de pe servere care-i apartin.