O naveta ruseasca Soyuz, lansata in cursul noptii cu trei astronauti rusi si americani, a ratat miercuri atasarea la Statia Spatiala Internationala (ISS), din cauza unei probleme tehnice, scrie AFP.

Arimarea navetei, care era prevazuta la ora 3,04 GMT, a fost amanata pentru noaptea de joi spre vineri (23,58 GMT), pe o procedura de apropiere mai indelungata, a precizat agentia spatiala ruseasca Roskosmos.

Naveta "TMA-12M" a decolat la ora 21,17 GMT, marti, de la baza Baikonur din Kazahstan, dar arimarea a fost amanata din cauza "complicatiilor aparute in functionarea sistemului de orientare al navetei", potrivit Roskosmos.

"Controlorii de zbor de la Moscova analizeaza datele pentru a determina motivul pentru care aprinderea celui de-al treilea propulsor nu a avut loc", a precizat NASA, pe site-ul sau.

"Primele informatii indica faptul ca problema ar putea fi ca naveta nu se in pozitia sau orientarea potrivita", a adaugat NASA.

Roskosmos a precizat ulterior ca a efectuat manevrele necesare pentru a plasa naveta pe o noua traiectorie.

"Acest lucru a permis configurarea unei noi traiectorii de apropiere in doua zile de ISS", a mentionat un purtator de cuvant al agentiei spatiale rusesti.

A "treia si a patra manevra, care va aduce nava la altitudinea ISS", vor avea loc joi, a explicat acesta.

Agentia spatiala americana nu a dramatizat acest incident, subliniind ca procedura de apropiere rapida a navetelor Soyuz, in sase ore, este o noua procedura, adoptata in martie 2013, in locul celei normale, care dureaza doua zile.

Acum este avuta in vedere aceasta procedura mai lunga, care impune 34 de tururi in jurul Pamantului.