Ucraina va creste cu peste 50% pretul la gaze pentru consumatorii casnici incepand cu 1 mai, o masura nepopulara ceruta de FMI in schimbul ajutorului financiar acordat Kievului, a anuntat miercuri operatorul national Naftogaz, potrivit AFP.

Consumatorii industriali vor suporta o crestere de 40% care se va aplica de la 1 iulie, a anuntat Iouri Kolbouchine, unul dintre reprezentantii Naftogaz, citat de mass media ucraineana.

"Ieri, Cabinetul de Ministri a luat decizia de a creste tarifele. Vom avea un calendar al preturilor pana in 2018. Pentru populatie, cresterea va fi cu peste 50% de la 1 mai. Pentru industrie va fi o crestere de 40% de la 1 iulie", a aratat Kolbouchine.

Anuntul vine in contextul in care guvernul de la Kiev spera sa ajunga miercuri la un acord cu Fondul Monetar International, de la care cere cel putin 15 miliarde de dolari pentru a evita falimentul.

Potrivit Reuters, Naftogaz este cea mai mare companie de stat din Ucraina si ocupa un loc unic in economia tarii ca urmare a vastelor cantitati de gaze si petrol pe care le importa din Rusia pentru a le distribui consumatorilor de acasa.

Insa finantele interne ale tarii sunt legate de sistemul ajutoarelor de la stat implementat in perioada sovietica. FMI a presat de ani de zile Ucraina sa ia masuri pentru a repara sistemul care face ca Naftogz sa mearga pe pierdere pentru ca vinde gazul cumparat de la rusi la un pret mult mai mic decat cel de achizitionare.

Chiar si dupa implementarea masurii de reducere a ajutoarelor, Naftogaz va continua sa aiba la finalul anului un deficit de 80 miliarde hryvne (8 miliarde de dolari).

Solicitarea FMI, foarte criticata, a fost respinsa o data de presedintele demis Viktor Ianukovici.

O misiune a institutiei cu sediul la Washington se afla la Kiev de pe data de 4 martie, iar negocierile s-au intensificat in ultimele zile, premierul Arseni Iatseniouk renuntand la participarea la summitul G7 de la Haga pentru a putea lua parte la discutii.

Potrivit presei ucrainene, negocierile s-au blocat tocmai asupra reducerii subventiilor la gaze pentru populatie, cerute de FMI, estimanda ca acestea reprezinta 7% din produsul intern brut.

Un acord cu FMI este crucial pentru Ucraina, Uniunea Europeana si SUA conditionand propria participare de existenta unui plan de salvare financiara.

"Partenerii nostri europeni au luat decizia de a ne da 1,6 miliarde de euro. La doua luni de la semnarea unui acord cu FMI, va putea fi platita o prima trasa", a declarat miercuri Iatseniouk pentru Interfax Ucraina.

La randul lor, SUA au promis un miliard de dolari in imprumuturi garantate Kievului.

Finantele publice ale Kievului se afla intr-o situatie critica dupa mai mult de un an de criza economica si, potrivit noilor autoritati, ca urmare a deturnarii de fonduri practicate la scara larga de regimul lui Ianukovici.

O misiune a Bancii Mondiale se afla de asemenea la Kiev, incepand de luni. BM s-a declarat gata sa acorde pana la 3 miliarde de dolari Ucrainei pentru proiectele sale de dezvoltare.