Barbatilor din Coreea de Nord li se cere sa aiba aceeasi tunsoare ca liderul lor, Kim Jong-un, transmite BBC citand mass-media asiatica. Liniile directoare privind aspectul, aprobate de catre stat, au fost lansate in capitala tarii, Phenian, in urma cu aproximativ doua saptamani, iar acum sunt prezentate in restul tarii, desi multa lume are rezerve fata de imaginea propusa de autoritati.

Dennis Rodman si Kim Jong-un la un meci de baschet din Phenian (februarie 2013)Foto: Agerpres/AP

"Tunsoarea liderului nostru este deosebita, daca vreti", a declarat o sursa pentru Radio Free Asia. "Nu se potriveste intotdeauna tuturor pentru ca oamenii au diferite forme ale fetei si capului".

Intre timp, un nord-coreean care traieste la ora actuala in China sustine ca imaginea nu este populara acasa pentru ca oamenii cred ca se aseamana cu cea a traficantilor chinezi. "Pana la mijlocul anilor 2000, o numeam 'tunsoarea traficantilor chinezi'", scrie Korea Times.

Nu este pentru prima data cand statul nord coreean stabileste frizurile populatiei. Pana acum, femeile puteau sa aleaga din 18 stiluri de tunsori iar barbatii din 10.

Televiziunea de stat din Coreea de Nord a lansat recent o campanie impotriva parului lung, intitulata "Haideti sa ne tundem parul in conformitate cu stilul de viata socialist".

Fostul lider Kim Jong-il, care a condus Coreea de Nord timp de 17 ani, a preferat o coafura umflata, motivul fiind, potrivit unor zvonuri, pentru a parea mai inalt.