Odata cu inceperea invaziei rusesti in Crimeea, noul guvern de la Kiev s-a indreptat spre armata, in incercarea de a analiza cum poate stavili amenintarea. Atunci a aparut si prima problema: nu existau baterii pentru vehiculele militare, scrie The Wall Street Journal.

Cu vistieria goala, guvernul a incercat sa apeleze la ajutorul ambasadei Statelor Unite. Americanii au anuntat insa ca oferirea de asistenta ar putea dura mai multe saptamani, asa ca noile autoritati au incercat sa gaseasca bani in propria tabara. Un oligarh local, Ihor Kolomoisky, s-a oferit sa finanteze achizitionarea de baterii.

Potrivit unui purtator de cuvant al acestui magnat al bancilor si produselor petroliere, Kolomoisky a oferit "cateva milioane de dolari", si nu este singurul.

La peste 20 de ani de la caderea Uniunii Sovietice, cu Rusia in coasta sa, Ucraina a ajuns sa aiba o forta militara epuizata moral si financiar, si care este acum in fata unui adversar redutabil. Tara se mandrea odata cu o forta militara masiva - peste 750.000 de soldati si al treilea arsenal strategic nuclear din lume.

Dar, dupa ani de neglijente, coruptie si un acord nuclear cu superputerile Rusia, Marea Britanie si Rusia, in urma caruia a ramas fara bombele atomice, armata Ucrainei pare acum doar o umbra in ceea ce priveste numarul de militari, tancuri, avioane sau nave de lupta.

Potrivit Ucrainei, tara are acum 140.000 de soldati. Dar doar 6.000 din totalul trupelor terestre de 41.000 de oameni sunt pregatiti pentru lupta, dupa cum a spus ministrul apararii in fata Parlamentului, la inceputul acestei luni. Tara a fost incapabila sa apere Crimeea si este vulnerabila la invazii viitoare.

Deocamdata, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat ca nu are niciun interes sa vada Ucraina divizata, dar a trimis un mare numar de trupe la granitele estice si vestice ale tarii, starnind temeri ca Moscova ar putea ataca si alte regiuni ale tarii.

In incercarea de a-si repune rapid pe picioare armata, guvernul este in cautare de surse imediate de finantare, decizand inclusiv deschiderea unei linii telefonice prin care se pot dona 5 hryvnia - aproximativ 50 de centi. De asemenea, a fost formata o Garda Nationala.

Atunci cand URSS s-a prabusit, in 1991, Ucraina a ramas cu peste 1.200 de focoase nucleare si peste 2.500 arme tactice nucleare. Dar, intr-o decizie istorica, a decis sa renunte la acest arsenal. In schimb, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia au semnat un memorandum la Budapesta, in 1994, in care afirmau ca se vor abtine de la folosirea fortei sau a constrangerilor economice impotriva Ucrainei.

Experti afirma ca, timp de ani de zile, acest memorandum a conferit Ucrainei un fals sentiment de securitate, fiind interpretat drept o garantie pentru integritatea teritoriala a tarii. SUA a precizat acum ca Memorandumul a fost o intelegere politica, si nu un acord constrangator de a proteja granitele Ucrainei.

De-a lungul anilor, Ucraina si-a redus drastic fortele, astfel incat un raport al armatei americane nota in 2007 ca militarii ucraieni "sunt pe o dieta de infometare" iar tara se clasa pe locul 127 dintr-un total de 150 in ceea ce priveste cheltuielile pe fiecare militar.