Atitudinea Rusiei fata de tarile din vecinatatea sa si anexarea Crimeei nu este o dovada de forta, ci de slabiciune, a afirmat marti presedintele american Barack Obama, citat de AFP.

Obama a calificat Rusia drept o "putere regionala": "Rusia este o putere regionala care isi pune in dificultate vecinii nu din cauza fortei sale, ci a slabiciunii sale", a declarat presedintele SUA, in cadrul unei conferinte de presa la inchiderea Summitului pentru Securitatea Nucleara de la Haga.

"Noi avem o influenta considerabila asupra vecinilor nostri dar nu avem nevoie sa ii invadam pentru a avea o relatie puternica de cooperare cu ei", a continuat Obama. "Faptul ca Rusia a simtit nevoia sa recurga la arme si sa incalce dreptul international este dovada unei influente in scadere, nu a unei influente in crestere", a adaugat acesta.

Presedintele american a confirmat de altfel ca sunt in pregatire sanctiuni economice, "in coordonare cu europenii", in sectoarele "energie, finante, vanzari de arme sau comert".

"Preferinta noastra ramane rezolvarea acestei crize pe cale diplomatica", a reafirmat Obama, inainte de a adauga: "Acum Rusiei ii revine datoria de a actionat cu spirit de de responsabilitate si de a respecta regulile internationale".

Presedintele Statelor Unitea respins, pe de alta parte, analogia intre Kosovo si Crimeea, invocata de Rusia pentru a justifica referendumul de anexare a peninsulei, apreciind ca o astfel de afirmatie nu are "niciun sens".

"Cand am auzit despre o analogie cu Kosovo, unde mii de oameni au fost masacrati de guvernul lor, este o comparatie care nu absolut niciun sens", a afirmat Obama.

Pe de alta parte, Obama a calificat Rusia drept o "putere regionala": "Rusia este o putere regionala care isi pune in dificultate vecinii nu din cauza fortei sale, ci a slabiciunii sale", a declarat presedintele SUA.