Guvernul ucrainean a avertizat marti Rusia ca va refuza sa importe gaze la pretul solicitat, cu riscul unei noi crize gazeifere cu Moscova, scrie AFP.

Cele doua tari negociaza in prezent pretul care se va aplica incepand cu 1 aprilie iar autoritatile au anuntat deja ca vor pune punct reducerilor aplicate pentru Kiev, inclusiv cel legat de utilizarea bazei navale din Sevastopol, in Crimeea, acum anexata de Rusia.

Fara aceasta reducere, pretul gazelor ar urma sa urce de la circa 380 la 480 de dolari mia de metri cubi, unul dintre cele mai mari preturi aplicate tarilor europene.

"Vom plati un pret de 387 dolari pentru 1.000 metri cubi. Daca fixeaza un alt pret, vom plati oricum 387 de dolari. Nu au decat sa ne dea in judecata", a declarat ministrul Energiei, Iuri Prodan, cotat de agentia Interfax Ukraine.

Gazul importat din Rusia asigura majoritatea consumului Ucrainei. In 2006 si 2009, conflictele dintre Kiev si Moscova au generat perturbari ale livrarilor de gaz rusesc spre tarile Uniunii Europene.

In acest an, Gazprom a amenintat ca suspenda livrarile in cazul in care Kievul, care se confrunta cu mari dificultati financiare, nu isi plateste datoriile acumulate in ultimele luni.

Reducerea de 100 de dolari la mia de metri cubi a fost stabilita intre presedintele ucrainean pro-Kremlin Viktor Ianukovici si presedintele rus din acea vreme Dmitri Medvedev, in aprilie 2010, in cadrul unui acord de prelungire a prezentei Flotei rusesti din Marea Neagra in Crimeea.

Purtatorul de cuvant al Kremlin, Dmitri Peskov, a anuntat saptamana trecuta ca acest acord nu mai este valabil deoarece Crimeea a fost anexata Rusiei.

Cu putin timp inainte, Gazprom anuntase ca a pus punct unei alte reduceri, acordata in decembrie presedintelui Viktor Ianukovici, ceea ce majoreaza pretul de la 280 la 380 de dolari pe mia de metri cubi.