Un barbat care a dezvoltat simptomele unei febre hemoragice, precum cea provocata de virusul Ebola, a fost spitalizat in Canada, a imediat dupa ce s-a intors din Liberia, au anuntat luni serviciile de sanatate, citate AFP.

UPDATE 16.15 Testele medicale au aratat ca nu este vorba de virusul Ebola.

"Un adult de sex masculin care a calatorit recent in Africa de Vest este grav bolnav, intr-un spital de la Saskatoon (in vestul Canadei), cu o febra puternica si alte simptome", a anuntat Ministerul Sanatatii din provincia canadiana Saskatchewan intr-un comunicat de presa.

Barbatul, care a efectuat o calatorie in interes de serviciu, "revenea din Liberia", a precizat ulterior adjuncta directorului Directiei pentru Sanatate de la nivelul provinciei, Denise Werker, amintind de existenta simptomelor febrei Ebola.

Serviciile de sanatate din Liberia au anuntat luni ca au fost detectate sase cazuri suspecte de Ebola, dintre care cinci mortale. Ele au fost anuntate dupa ce in Guineea au fost inregistrate 87 de cazuri.

Persoanele care sufera de febra hemoragica, ca cea de tip Ebola, "pot sangera la nivelul gurii sau ochilor", a declarat Werker, la Saskatoon, intr-o conferinta de presa televizata, citeaza Mediafax.

Ea a anuntat ca persoana spitalizata dezvolta aceste simptome si a fost izolata. Rudele apropiate ale barbatului au fost plasate in carantina, in asteptarea rezultatelor analizelor, dar nu prezinta simptome de febra.

"Asteptam rezultatele" marti, prelevarile fiind trimise la un laborator specializat de la Winnipeg, in partea centrala a Canadei, a precizat Werker.

Ea a mai anuntat ca "exista o posibilitate ca aceasta persoana sa sufere de alta boala". Daca testele vor fi negative marti, vor fi efectuate noi analize, a continuat ea.

Barbatul a dezvoltat simptomele imediat ce s-a intors in Canada si nu este considerat o amenintare sanitara la adresa altor calatori, a subliniat Denise Werker. "Persoanele nu sunt foarte contagioase in perioada de incubare", a precizat ea.

In plus, in opinia sa, riscurile de contagiune sunt slabe, virusul fiind transmis prin sange sau secretii ale corpului.

Ministerul Sanatatii de la Saskatchewan a apreciat ca "riscul pentru public este slab".

Virusul Ebola provoaca o febra puternica, voma si diaree si este mortal in cele mai multe cazuri.