Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, intr-o conversatie telefonica, sa nu incerce sa destabilizeze Republica Moldova, a anuntat luni un purtator de cuvant al Guvernului de la Berlin, citat de The Wall Street Journal.

Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Fortelor aliate ale NATO in Europa (SACEUR), a avertizat in urma cu o zi ca Rusia a dislocat masiv trupe la granitele Ucrainei si ca fortele subordonate Kremlinului ar putea reprezenta o amenintare pentru Republica Moldova in cazul in care autoritatile ruse decid sa preia Transnistria.

In timpul conversatiei telefonice de duminica intre cei doi lideri, atata cancelarul Merkel cat si presedintele Putin au aplaudat decizia OSCE de a trimite o misiune speciala de monitorizare in Ucraina.

In urma cu o saptamana, Parlamentul de la Tiraspol a expediat o adresa presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a Parlamentului rus), in care solicita examinarea posibilitatii de aderare a regiunii separatiste, parte a Republicii Moldova, la Rusia. Vice-premierul rus Dmitry Kozak a declarat luni pentru Itar-Tass ca guvernul de la Moscova nu a discutat despre posibila alipire a Transnistriei la Federatia Rusa.

"Guvernul nu a discutat aceast subiect cu mine", a afimat Kozak.

Solicitarea Transnistriei a venit ca urmare a unui proiect de lege propus de deputatii Partidului "Rusia dreapta" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federatia Rusa.

Trupe armate rusesti au efectuat exercitii militare in Transnistria, regiune separatista pro-rusa din Republica Moldova, a anuntat vineri un purtator de cuvant al armatei ruse, in conditiile in care aceasta fosta republica sovietica se teme de o repetare a scenariului ucrainean pe teritoriul sau.