Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg ar urma, in lipsa unei lovituri de teatru, sa devina viitorul secretar general al NATO, a scris cotidianul norvegian Aftenposten in editia sa de duminica. Seful unui guvern de centru-stanga pana in octombrie, Jens Stoltenberg, in varsta de 55 de ani, va fi numit oficial in fruntea Aliantei Nord-Atlantice cu prilejul unei reuniuni a ministrilor de externe, prevazuta sa se desfasoare la Bruxelles pe 1 si 2 aprilie, sustine publicatia citata, potrivit Agerpres.

"Procesul inca nu s-a incheiat oficial, iar evenimente neprevazute il pot bloca teoretic pe candidatul norvegian", mai precizeaza cotidianul norvegian.

"Persoane apropiate procesului nu vad insa ce l-ar putea impiedica pe Jens Stoltenberg sa devina cel de-al 13 secretar general al NATO", adauga Aftenposten.

Jens Stoltenberg ar urma sa il inlocuiasca in functie pe un alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen.

Confruntat de cateva zile cu zvonurile insistente, Jens Stoltenberg a repetat ca regula sa este sa nu confirme sau infirme niciodata astfel de informatii.

Potrivit presei norvegiene, el se bucura se sprijinul presedintelui american, Barack Obama, dupa ce a fost propus de cancelarul german, Angela Merkel.

Duminica, Aftenposten afirma ca premierul britanic, David Cameron, si presedintele francez, Francois Hollande, sustin, de asemenea, candidatura lui, asigurandu-l de sprijinul celor mai puternice patru natiuni din NATO.

Economist de formatie, norvegianul a impresionat opinia publica lansand un apel la "mai multa democratie" si "mai multa toleranta" in fata extremismului de care a dat dovada criminalul Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011.

In deceniul cat s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legaturi stranse cu Rusia vecina, fapt care, conform presei din tara sa, joaca in favoarea lui in criza actuala din Ucraina dintre NATO si Moscova.

Lider in continuare al Partidului Muncitoresc - principala formatiune politica din Norvegia, desi in opozitie in prezent - Jens Stoltenberg este, de asemenea, unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, privind schimbarile climatice.