Alianta Nord-Atlantica este ingrijorata de dislocarea masiva a trupelor rusesti la frontiera cu Ucraina. Fortele subordonate Kremlinului ar putea reprezenta o amenintare pentru Republica Moldova.

In contextul crizei din Crimeea, NATO priveste cu ingrijorare catre miscarile de trupe rusesti la granita cu Ucraina. Fortele Moscovei ar fi atat de numeroase incat ar putea reprezenta o amenintare directa pentru Republica Moldova. Declaratia ii apartine generalului american Philip Breedlove, sef al Comandamentului NATO de Operatiuni Aliate, citat de revista Spiegel.

Armata rusa ar putea inainta pana in regiunea separatista Transnistria daca Moscova ar da un asemenea ordin. Aceasta posibilitate este extrem de ingrijoratoare in opinia generalului Breedlove.

Regiunea este sustinuta economic de catre Rusia si tot acolo este stationata din 1992 incoace Armata a 14-a a Federatiei Ruse. In anul 2006, 97,1% din populatia autoproclamatei Republici Transnistria s-a pronuntat prin referendum pentru integrarea in Federatia Rusa.

"Rusia se comporta mai degraba ca un oponent, nu ca un partener", a declarat generalul Breedlove. Ministerul rus al apararii a precizat in schimb ca numarul trupelor sale de la frontiera cu Ucraina se incadreaza in normele internationale.

In acest context, unii politicieni occidentali cer o sporire a trupelor NATO in Europa de Est. Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, afirma ca "a sosit momentul ca NATO sa fie mai ferma la frontierele sale externe. Situatia actuala dovedeste faptul ca NATO nu este numai o alianta militara, ci si una politica".

Ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak, a cerut o prezenta mai mare a trupelor americane in Europa de Est. SUA s-ar fi aratat deschise fata de aceasta propunere prin vocea vicepresedintelui Joe Biden care a efectuat deja o vizita la Varsovia.